Hoppa till huvudinnehåll
Av
jenny.tedjeza@proletaren.se

Supersionisten Wonder Woman

Superhjälten Wonder Woman, skapad som seriefigur på 1940-talet, är nu bioaktuell i storfilm från Hollywood. De liberala feministerna jublar över att denna starka kvinnliga karaktär äntligen får ta plats i den oändliga raden av manliga superhjältar på bioduken.

Wonder Woman med sitt rättspatos, sitt sanningssökande och sin kamp för fred betraktas som en viktig förebild för västvärldens unga kvinnor.

Den israeliska fotomodellen Gal Gadot som spelar superhjälten talar själv om de feministiska aspekterna av Wonder Woman. ”Självklart vill jag att mina döttrar ska växa upp med starka kvinnliga förebilder. Det får de här.”

Men vilken sorts förebild är Gal Gadot själv?

Uppväxt utanför Tel Aviv gjorde hon i 20-årsåldern två års militärtjänst. Vilket i sig inte är konstigt eftersom Israel har värnplikt. Men Gadots militära bakgrund har använts som ett pikant inslag när hon lanserats som internationell actionskådis och själv ser hon positivt på sin insats för ockupationsmakten. ”Du lär dig disciplin och respekt”, säger hon samtidigt som andra tidigare soldater vittnar om plundring, övergrepp och mord på civila.

När Israel bombade Gaza sommaren 2014 lade Gadot ut ett foto på Facebook där hon ber tillsammans med sin dotter. ”Jag skickar kärlek och böner till mina israeliska landsmän. Särskilt till de unga män och kvinnor som riskerar sina liv för att försvara mitt land mot Hamas fruktansvärda handlingar.”
Fakta

Supersionisten Wonder Woman

[[nid: view_mode=inlinenode]]