Hoppa till huvudinnehåll
Av
artur.szandrowski@proletaren.se

Utopisk sci-fi fyller 50

Den klassiska US-amerikanska science fiction-serien Star Trek fyller femtio år idag, den 8 september. Serien hade premiär mitt under Kalla krigets rymdkapplöpning och blev en enorm publiksuccé i västvärlden.

Star Trek är intressant ur flera perspektiv. Sett till innehållet färdades faktiskt serien enligt vinjettens inledningsfras ”djärvt dit ingen människa tidigare hade rest”.

Serien präglades av en progressiv anda och varje avsnitt hade en tydlig sensmoral. Den utspelade sig i en egalitär utopisk framtid där en rymdbesättning av etnisk mångfald färdades runt i galaxen och tog fredlig kontakt med allsköns rymdfolk.

Visst finns det spår av både hemland och sextiotal i den; det är ont om kvinnor i aktiva roller (även om de få som syns är lika skickliga stjärnflottister som sina manliga kollegor), engelskan är universums lingua franca och det råder alltjämt nordamerikanska ”värderingar” på rymdskeppet Enterprise.

Men fredsbudskapet är tydligt och bara det faktum att man i denna framtidsskildring avskaffat kapitalismen (till alla jordmänniskors gagn) gör serien unik. Jämfört med annan populär science fiction från samma era framstår Star Trek som sanslöst progressivt.

Det är bara lite synd att man aldrig får veta mer om produktionsförhållanden och social tillvaro på jorden, utan får lita på besättningens historier om hur allt bara ”blev bra”.

Men det hade kanske varit att färdas allt för långt.