Hoppa till huvudinnehåll
Av
artur.szandrowski@proletaren.se

Varbergs kommun avvisar välkänd väskstaty

Kultur- och fritidsnämnden i Varberg avslog förra veckan förslaget att placera Susanna Arwins omdebatterade skulptur ”Med handväskan som vapen” i centrum av staden. Detta trots att konstnärliga rådets utredning var helt för en placering.

I den rapport som rådet presenterade för kultur- och fritidsnämnden hyllades både skulpturen och diskussionen kring den. Det blev en jämn omröstning men nej-kvartetten Moderaterna, Centern, Liberalerna och Sverigedemokraterna vann med en röst.

Skulpturen är baserad på Hans Runessons berömda foto från 1985 som visar hur den polskfödda kvinnan Danuta Danielsson, vars mor suttit i tyskt koncentrationsläger, i ett explosivt ögonblick av civilkurage angriper en fanbärande nazist i Växjö med sin handväska.

Hotellägaren Lasse Diding köpte skulpturen i höstas och donerade den sedan till Varbergs kommun med kravet att den skulle placeras i Brunnsparken.

Han berättar för Proletären att han har fler förslag på var statyn kan placeras, men avvaktar tills vidare med att presentera dem för kommunen.

– Den kan den få stå i min trädgård så länge, säger Lasse Diding.
[[nid: view_mode=inlinenode]]