Hoppa till huvudinnehåll

Felmeddelande

  • Notice: Undefined index: field_byline i include() (rad 152 av /var/www/proletaren/sites/all/themes/proletaren/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Warning: Invalid argument supplied for foreach() i include() (rad 152 av /var/www/proletaren/sites/all/themes/proletaren/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Olidlig krigsskildring från Gaza

Filmen Salongen, regisserad och producerad av de palestinska bröderna Tarzan och Arab Nasser visar den skärande kontrasten mellan önskan att upprätthålla en dräglig vardag och det brutala våldet som styr samhället.

Handlingen är förlagd till en skönhetssalong där kvinnor blir sminkade, får håret uppsatt till bröllopsfrisyr, ögonbryn nopprade, benen rakade och fötterna masserade medan våldsamma strider samtidigt rasar i området utanför.

Året är 2007, platsen är en stad i Gaza. Året innan har Hamas segrat stort i parlamentsvalet, en seger som Israel och den så kallade kvartetten - USA, EU, Ryssland och FN - hade svårt att smälta. Den Fatahdominerade palestinska administrationen pressades att agera mot Hamas.

Det politiska läget i Gaza var kaotiskt, olika klanfamiljer ställde sig på skilda sidor av konflikten eller deltog endast för att främja egna intressen. I detta kaos fick också kriminella, drogrelaterade grupper utrymme att härja. Från djurparken Marah, dit flera av djuren med stor möda smugglats in från Egypten genom den underjordiska labyrinten av tunnlar, hade ett av dess två lejon blivit stulna. Lejonet upptäcks då Hamas angriper en drogkartell två år senare.

Vad som kunde varit en frizon för kvinnor för att prata om sina bördor och drömmar - mest i förhållande till sina och andra män, blir på grund av de våldsamma striderna kring salongen en fälla som kvinnorna varken kan lämna eller förbli opåverkade av. Stämningen i salongen blir allt mera hätsk och desperat.

Bombkrevaderna, granaterna, missilerna som orsakar häftiga skakningar i marken och i salongen, skriken av de sårade, fanatiska ordrar som ”hela familjen skall dö”, gör skildringen olidlig, trots att striderna inte visas på duken.

Filmarna lyckas nästan med att få fram en känsla av lättnad när striderna upphör, vore det inte för bilderna av de döda offren och av all förstörelse vi får se på slutet.

Sri Nimpuno
Fakta

Olidlig krigsskildring från Gaza

Film
  • Salongen
  • Av Mohammed Abou Nasser och Ahmad Abou Nasser
  • I huvudrollerna: Hiam Abbass, Maisa Abd Elhadi, Huda Al Imam m.fl.