Hoppa till huvudinnehåll
Av
Före detta partiordförande (K)

Antikapitalistisk hiphop

– Jag hoppas att den som lyssnar hittar socialismen, säger Jimmie The Saint om sin nya platta.

Stockholmsrapparen och lagerarbetaren Jimmie The Saint, tidigare nominerad till Kommunistiska Partiets kulturstipendium har tillsammans med producenten P-tech Santiago precis släppt albumet ”När tyranni är lag så är revolutionen en order”.

Skivan handlar om hur det är att leva under kapitalistisk tyranni och frustrationen över samhället. Låtarna beskriver arbetslöshet, alkoholism, droger och social otrygghet.

Jimmie The Saints texter är ärliga och rakt på sak. De skrivs utifrån egna erfarenheter tillsammans med iakttagelser av samhället. Han skyr inte orden för den ilska mot förtryck och orättvisa som präglar albumet.

– Jag skriver mycket när jag är förbannad och jag brukar vräka ner det jag känner för, berättar Jimmie The Saint. Jag skriver utifrån hjärtat och använder mig av rappen mer som poesi.
För Jimmie The Saint är politiken viktig och han menar att det saknas bland många musiker och inte minst inom hiphopscenen.

Enligt Jimmie The Saint är många rappare samhällskritiska, men de pekar inte på kapitalismen som problemet och inte heller på socialismen som vägen framåt.

Jimmie The Saints texter inspireras framförallt av revolutionära förebilder som Che Guevara. Albumet är till 90 procent politik, men Jimmie The Saint försöker skriva om annat också.

– All musik behöver självklart inte vara politisk. Men jag tycker att man som kulturarbetare har en del ansvar i att försöka att genom sitt jobb få folk att engagera sig i samhället, menar han.

Jimmie The Saint började med hiphop eftersom det var en musikform där mycket text och information får plats. Han menar att med rap kan man förklara mycket och gå mer ingående in på problematik jämfört med många andra musikformer. Hiphopen är också en musikstil som tilltalar många ungdomar.

– Men alla får såklart lyssna på mina låtar, inte bara ungdomar, säger Jimmie The Saint.

På albumet kan man höra låtar som ”Hemlös”, ”Palestina” och ”Ny dag”. I låten ”Hemlös” beskrivs en människas utanförskap och en ond cirkel som är svår att bryta.

Låten ”Ny dag” är en summering av hela albumet där Jimmie The Saint tar upp att en ny dag är ännu en dag där det mesta blir sämre och sämre.

Låten ”Palestina” beskriver palestiniers situation och Israels apartheidregim. I refrängen uppmanar Jimmie The Saint att bojkotta Israel.

– Jag hoppas att när man lyssnat klart på skivan ska man ha upptäckt kapitalismens vidrighet och hittat något nytt – socialismen, säger Jimmie The Saint.