Hoppa till huvudinnehåll
Av

Landstinget i Stockholm tillåter utförsäljning av konst

Konstnärernas riksorganisation protesterar då landstingsfullmäktige i Stockholm beslutat sig för att tillåta utförsäljning av landstingets konst.



Landstingsfullmäktige i Stockholm har nyligen tagit ett beslut som öppnar för försäljning av offentligt ägd konst. Bakgrunden är de senaste decenniernas omfattande privatisering och bolagisering av den egna verksamheten.

Stockholms Läns Landsting har över 86000 olika konstverk i sin ägo. Exakt var de befinner sig är dock oklart eftersom inventering och dokumentering inte är fullkomlig.

Konstverken finns bland annat på Storstockholms storsjukhus. Många gånger är de bundna till specifika väggar, hallar eller rum. Om en vårdinrättning privatiseras följer i allmänhet både lokaler och konstverk med på köpet.

Lånas ut
Fram till nu har konstverken lånats ut, deponerats, hos den nya vårdentreprenören. Men i takt med att vårdcentraler, kliniker och till och med hela sjukhus privatiserats har frågan väckts om inte konstverken också skulle kunna säljas ut.

Enligt beslutet i landstingsfullmäktige ska konstverk som överstiger ett värde av 100000 kronor underställas omröstning i landstingsfullmäktige innan de kan säljas. Landstingets tjänstemän kan besluta om försäljning av konstverk som värderas till lägre belopp.

Sjukvårdslandstingsborgarrådet Birgitta Rydberg (FP) försäkrar att det inte är frågan om någon allmän utförsäljning. Men i och med beslutet har ett viktigt principiellt steg tagits. I övriga delar av landet är det ej tillåtet att sälja ut offentliga landstingsägda konstverk.

– Vi vill höja blicken, säger Karin Willén på Konstnärernas riksorganisation, KRO, i en kommentar till Proletären. Det offentliga rummet är det mest demokratiska forumet för bildkonsten. Alla får möjlighet att ta del av den utan kostnad.

Offentliga utrymmen
Men privatiseringar av olika slag hotar detta. Det gäller inte bara landstinget, utan även stat och kommun. Offentliga platser som gator och torg glasas in och förvandlas till shoppinggallerier. Den offentliga bildkonstens utrymme minskar i motsvarande grad.

– Den offentliga konsten har också varit en viktig del av konstnärernas arbetsmarknad, säger Karin Willén. Beslutet i Stockholms Landsting är särskilt olyckligt med tanke på den allmänna omläggningen av kulturpolitiken och dess fokus på konstnären som entreprenör.

JOHAN WIMAN
Proletären nr 7, 2010