Hoppa till huvudinnehåll
Av

"Man måste leva sina berättelser"

– Jag blev jätteförvånad och glad när jag fick veta att jag är nominerad. Det säger konstnären Viktor Rosdahl, en av fyra nominerade till Kommunistiska Partiets kulturstipendium 2009.



Viktor Rosdahl är uppväxt i Helsingborg, men sedan flera år tillbaka verksam i Malmö. Med sina udda materialval och sitt personliga uttryck har han redan blivit ett namn på Sveriges konstscen.

• Vad har du på gång nu?
– I går och idag (läs 15-16 oktober) ställer jag ut i London. Jag medverkar i ett projekt med en tidsbank. Jag har gjort koppartryck, som används som symboliska sedlar. Med dem kan du köpa en annan människas tid.

Annan valuta
Viktor Rosdahl förklarar att projektet både kan ses som ett försök att skapa en annan sorts valuta och som en kritik av dagens valutasystem.

Motivet på de sedlar Viktor Rosdahl har gjort är inspirerat av gamla målningar. Han arbetar ofta så. Tavlor av 1400-talskonstnärer som Hieronymus Bosch och Dirk Bouts, likväl som gamla fotografier av industrier och arbetare, återkommer i Viktor Rosdahls verk. Det gamla får nytt liv och de drömmar som finns bakom de ursprungliga bilderna får ny innebörd i Rosdahls tolkningar.

Tekniken att göra nya läsningar av tidigare uttryck kan överföras till Viktor Rosdahls resonemang om samhället.

– Vi lever i efterdyningarna av en stor ideologisk våg. Miljonprogrammen är ett exempel på de då rådande idéerna. Men förorterna utvecklades inte som man hade tänkt sig. Nu krävs det nya visioner som kan byggas på ruinerna av det gamla. Vi måste kunna föreställa oss en annan värld att sträva mot, säger Viktor Rosdahl och konstaterar att utvecklingen i Sverige tvärtom går åt motsatt håll.

– Nu känns det som att det är en tillbakagång i samhället. Vi ser ökade klassklyftor och i skoldebatten ropas det på mer betyg och ordning.

Också kulturen står under angrepp. Viktor Rosdahls dom mot högerns kulturpolitik är hård.

– Det är bara skit, enkelt sagt. Högern försöker få bort de fria uttrycken. Det finns en frihet inom kulturen, och i det finns det också ett ansvar att kritisera och lyfta fram sociala frågor, och det vill politikerna givetvis ta bort.

I längden påverkas hela samhällsklimatet när kulturens möjligheter inskränks, menar Viktor Rosdahl.

– Tron på att man gemensamt kan organisera sig är otroligt viktig. När individualiseringen fortgår försvinner hela det sociala kittet som binder oss samman och skapar gemenskap.

Progressiv kultur
Denna syn på kulturens roll i samhället stämmer också väl överens med stipendiets målsättningar. I stadgarna står det skrivet att Kommunistiska Partiets kulturstipendium syftar till att främja progressiv kultur. Men vad är egentligen progressiv kultur idag?

– Det är kultur som vågar ta sociala frågor och samhällskritik på allvar och vågar lyfta fram det, säger Viktor Rosdahl.

– Men då måste man också leva de berättelserna. Jag kan berätta om att vara arbetarklass i Sverige eftersom jag upplevt det, men jag kan inte skildra kriget i Jugoslavien. Jag tror man måste gräva där man står.

LISA ENGSTRÖM
Proletären nr 46, 2009


• En längre intervju med Viktor Rosdahl publicerades i Proletären nr 15, 2009, och kan läsas på www.proletaren.se. Övriga nominerade till Kommunistiska Partiets kulturstipendium 2009 är: Kulturföreningen Sticket, pjäsförfattaren Johanna Emanuelsson och visduon Lam Cham.