Hoppa till huvudinnehåll
Av
artur.szandrowski@proletaren.se

Ny antologi av Arbetarskrivare

Föreningen Arbetarskrivare presenterade i förra veckan sin senaste antologi.

Onsdagen den 5 oktober hölls en trivsam releasefest för Föreningen Arbetarskrivares nya antologi på Litteraturhuset i Göteborg.

Antologin, som är den tionde i ordningen, heter Efter oss och bjuder läsaren på både sorg, skratt och hoppfulla framåtblickar. Det övergripande temat är som titeln antyder framtiden och vad vi lämnar ”efter oss”.

Fåran ”arbetarlitteratur” förknippas ofta med diskbänksrealism, men genrebredden är stor – vilket inte minst syns i föreningens antologier, där allt från dagboksnoveller, poesi, lyrik och till och med skräck samsas om utrymmet.

Redaktören Victor Estby berättar för Proletären att mycket arbete har lagts ner i den här antologin och att det varit tufft att sålla, då det har kommit många bra bidrag från föreningens skribenter.

Det är den fjärde antologin som han är redaktör för.

– Den här gången har vi medvetet jobbat med att försöka lyfta fram fler bidrag av författare med icke-svenskt ursprung, säger Victor Estby.

Flera av de medverkande skribenterna, däribland arbetarpoeten Jenny Wrangborg och författaren Aino Trosell, var också med på plats och läste högt ur sina verk.

I anslutning till releasefesten hölls en liten skrivarverkstad och ett frö till en ny skrivarcirkel såddes.

Intresset växer för den här typen av verksamhet, vilket syns på antalet medlemmar i föreningen; det har fördubblats under de fem senaste åren och passerade för en tid sedan trehundra-strecket.