Hoppa till huvudinnehåll
Av
Gymnasielärare

Pussy Riot river upp sår

I Ryssland har punkarna i Pussy Riot ställts inför rätta efter en olovlig spelning i en kyrka. En ungdomsgeneration som söker sig vänsterut eller provokatörer i västerlandets tjänst?


I Ryssland har rättegången mot tre medlemmar i punkbandet Pussy Riot avslutats. De stod åtalade för huliganism efter en spektakulär och oanmäld spelning i Kristi Frälsarkatedralen i Moskva i vintras. Som mest riskerade de sju års fängelse. Åklagaren yrkade på tre år.

Under spelningen uppträdde bandets medlemmar med tygmasker för ansiktet och skrek: ”Jungfru Maria, jaga bort Putin!”. Den direkta anledningen var att kyrkans överhuvud uppmanat folk att rösta på den nygamle presidentkandidaten Vladimir Putin.

Pussy Riot är egentligen ett slags anarko-feministiskt konstnärskollektiv. I en tidningsintervju i vintras förklarade de sig endast tro på demonstrationer och aktioner utan tillstånd. Tillåtna protester ger ett sken av att Putin och de makthavande i Ryssland lyssnar på folket.

– Vi är förenade genom feminism, opposition mot Putins regim och hans vertikala makt, samt antiauktoritära vänsteridéer, berättade de i samma intervju. Några av oss är anarkister, andra intar vänsterliberala positioner. Vi vill ha självorganisering och horisontell politisk aktivitet.

Den faktiska roll Pussy Riots skruvade aktion spelar i rysk politik är en annan och mer komplicerad sak. Kristi Frälsarkatedralen i Moskva är inte vilken kyrka som helst. Förutom att vara Rysslands största ortodoxa kyrka har den en historia laddad med politisk symbolik.

Ursprungligen byggdes kyrkan på 1800-talet för att hylla segern över Napoleon. Men efter revolutionen ansåg bolsjevikerna att den var ett tsaristiskt skrytbygge utan egentligt kulturvärde. Dessutom låg den på en central plats i den nygamla huvudstaden Moskva.

I början på trettiotalet sprängdes därför kyrkan bokstavligen i luften för att ge plats åt Sovjeternas palats. Ett gigantiskt projekt som enligt ritningarna skulle ha blivit den då högsta byggnaden i världen. På toppen planerades en jättelik Leninstaty för hylla socialismens seger.

Men andra världskriget och återuppbyggnadsarbetet kom emellan. Pengarna räckte inte. Under Krustjovepoken fick de storstilade idéerna ge vika för en mer blygsam utomhussimbassäng. Så förhöll det sig fram till tiden för Sovjetunionens och realsocialismens fall.

De nya tiderna öppnade för kyrkans revansch. Med insamlade pengar återuppbyggdes Kristi Frälsarkatedralen i dess ursprungliga form. Med detta signalerades kristendomens seger över kommunismen, kyrkans återupprättelse och triumf över sovjetstaten.

Och som extra lök på laxen. År 2000 helgonförklarades under pompa och ståt den siste tsaren, Nikolaus II, och hans familj i Kristi Frälsarkatedralen. Cirkeln var därmed sluten och kontrarevolutionen fullbordad.

Det är med andra ord inte överraskande att Pussy Riot river upp gamla sår med sitt ”lilla” provokativa upptåg i Kristi Frälsarkatedralen. Kyrkans överhuvud kallade omedelbart till demonstrationer med tusentals deltagare. Vreden har hållit i sig över rättegången.

De ryska reformkommunisternas ledare Gennadij Zjuganov har varit starkt kritisk till de senaste president- och parlamentsvalen. Tillsammans med många andra har han anklagat Vladimir Putin och hans parti Enade Ryssland för att agerat ojuste och odemokratiskt.

Ändå gjorde samme Gennadij Zjuganov tydliga markeringar till stöd för kyrkan och religionen i samband med rättegången mot Pussy Riot. I tidningen Pravda riktar han udden mot USA och globaliseringen som något främmande för både kommunister och kristna.

Den återupprättade ryska kapitalismen har stabiliserats under Putinepoken. Skarpa klassklyftor och marknadsliberal politik har enbart varit möjliga inom ramarna för nationell försoning. Kyrkan, sovjetepoken och de nyrika. Alla får vara med. Gamla sår ska läkas.

Pussy Riots, utifrån utgångspunkterna, minst sagt välplacerade provokation riktar sig just mot denna nationella enighet och stabilitet. Detta applåderas gärna av krafter i väst som av olika säkerhetspolitiska skäl vill se en försvagning av Putinregimen och den ryska centralmakten.

Å andra sidan är ingen av Pussy Riots medlemmar över 30 år. Merparten av deras yngre fans var inte ens födda när Sovjetunionen föll och har därmed inte levt i det samhälle som en gång i tiden kallade sig socialistiskt. De vill skriva ny historia och kommer så att göra.

I ett uppkäftigt försvarstal påminde 22-åriga Nadezjda Tolokonnikova från Pussy Riot rätten om att både författaren Fjodor Dostojevskij och filosofen Sokrates dömts till döden för att ha retat gudar och religiösa auktoriteter.

Den förre benådades på avrättningsplatsen, den senare tömde sin giftbägare.