Hoppa till huvudinnehåll
Av

Rött kulturstipendium firade 10 år

Visduon Kreti & Pleti är 2012 års mottagare av Kommunistiska Partiets kulturstipendium. Stipendiet delades ut i lördags under en stjärnspäckad jubileumsgala i Göteborg.


Närmare 300 personer kom till Musikens Hus i Göteborg i lördags för att ta del av Kommunistiska Partiets årliga kulturstipendiegala. Stipendiet delades i år ut för tionde gången och samtliga tidigare stipendiater var inbjudna att medverka.

Poeten Jenny Wrangborg satte ribban för kvällen när hon inledde programmet med sin personliga och träffsäkra poesi om arbetslivets villkor och krigets obarmhärtiga logik.

När Kapten Röd sedan äntrade scenen och gjorde sin ”Saknade vänner” var stämningen i den fulla lokalen redan på topp.

Dramatikern Johanna Emanuelsson bjöd på ett inspirerande, underhållande och klokt tal om den politiska teatern.

Musikern Bernt Andersson, som under kvällen ledde orkestern bestående av musiker från Backa Teater i Göteborg, förstärkta av Kommunistiska Partiets blåsorkester, förärades en hedersutmärkelse från stipendiekommittén för ”hans politiska och humanistiska engagemang”.

Jens Ihlström, en av årets nominerade till stipendiet, bjöd på två av sina visor och sedan var det dags för kvällens huvudpersoner, Kreti & Pleti, att ta emot diplom och prispengar av stipendiekommitténs Lisbeth Nowotny. Den umeåbaserade visduon tilldelas stipendiet för att de ”obarmhärtigt gisslar vårt samhälles missförhållanden”.

Kreti & Pleti uttryckte sin tacksamhet och glädje över stipendiet och vann snabbt publikens hjärtan med sina satiriska moderna kupletter.

Kommunisternas kulturstipendium delas ut till minne av musikern och kommunisten Ingmar Spingo Nilsson och andra halvan av jubileumsgalan var en hyllning till hans musikaliska och politiska gärning.

Sven Wollter, Sofia Pekkari, Piri Piri, Jesper Odelberg, Spartacuskören och inte minst John Pekkari, som med den äran agerade konferencier under galan, bidrog alla till en oförglömlig kväll och till att hålla minnet av Ingmar Spingo Nilsson levande.

Förutom en fantastisk kulturkväll var jubileumsgalan också en tydlig påminnelse om den betydelse Kommunisternas kulturstipendium har haft för många unga progressiva kulturutövare.

De tidigare stipendiater som antingen medverkade under kvällen eller skickade hälsningar till galan var alla överens om vikten av ett kulturstipendium med syfte att uppmuntra kulturutövare som går mot strömmen.
Fakta

Rött kulturstipendium firade 10 år

Kulturstipendiet
  • Kommunistiska Partiets kulturstipendium till minne av musikern Ingmar Spingo Nilsson tilldelas unga kulturutövare som verkar i en humanistisk, antiimperialistisk och socialistisk anda.
  • 2012 års stipendiater blev Kreti & Pleti. Övriga nominerade var Johan Hedberg samt Jens Ihlström samt Kreti & Pleti. Stipendiet delades i år ut för tioende gången.
  • Tidigare stipendiater är bland andra Dan Viktor, Kapten Röd, Jenny Wrangborg och Johannes Anyuru. Förra året tilldelades scenkonstkollektivet Potato Potato stipendiet.
  • Varje år arrangeras ett lotteri till stöd för stipendiefonden. Första pris är en resa för två till Provence eller disponerandet av en tavla av konstnären Viktor Rosdahl. Övriga priser är verk donerade av tidigare stipendiater.
  • www.kommunisterna.org finns mer information om stipendiet och lotteriet.