Hoppa till huvudinnehåll

Felmeddelande

  • Notice: Undefined index: field_byline i include() (rad 152 av /var/www/proletaren/sites/all/themes/proletaren/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Warning: Invalid argument supplied for foreach() i include() (rad 152 av /var/www/proletaren/sites/all/themes/proletaren/templates/node/node--article--full.tpl.php).

100.000 kr till hamnarbetarna

Som påskpresent till Sveriges hamnarbetare skickade Sveriges Hamnar i förra veckan ut en krigsförklaring till alla medlemsföretag. Arbetsköparorganisationen beordrade att alla avtal och överenskommelser mellan arbetsköpare och Hamnarbetarförbundet, som inte skyddas av lagen, ska rivas upp.

Därmed kan ingen längre blunda för det faktum att konflikten i Göteborgs hamn handlar om mycket mer än arbetsförhållandena i denna hamn. Det gäller klassisk unionbusting för att bryta ryggraden på de stridbara hamnarbetarna och därmed slå ett slag mot rätten för alla arbetare att själva välja sin fackliga organisering och utse sina arbetarföreträdare.

Mot detta finns bara ett svar: Solidaritet. Arbetarsolidaritet mellan olika arbetsplatser, mellan olika yrken, mellan olika landsändar och mellan olika länder. Ett angrepp på den ena är ett angrepp mot oss alla.

För att organisera solidariteten med de kämpande hamnarbetarna driver Proletären en insamling ute på de svenska arbetsplatserna. När Sveriges Hamnar gör sitt fackföreningsfientliga angrepp till en riksomfattande kampanj måste svaret vara att stärka stödkampanjen för hamnarbetarna ute på alla arbetsplatser.

I år går även Kommunisternas första maj-insamling oavkortat till de kämpande hamnarbetarna. Innan solen går ner på arbetarklassens högtidsdag ska över 100.000 kronor ha samlats in.