Allt stöd till de strejkande hamnarbetarna!

Ledare

Hamnarbetarna i Göteborg befinner sig i konflikt. Samma dag som detta skrivs utlöses den första i en rad punktstrejker. Bakom konflikten ligger det danska företaget APMT:s gangsterfasoner. Bolaget vill med hot och utpressning försämra för hamnarbetarna och tvinga det stridbara Hamnarbetarförbundet på knä.

Mot sig har hamnarbetarna inte bara storbolaget Maersk, som äger APMT, utan även LO-förbundet Transports ledning, som ställt sig på bolagets sida.

Att Transport gör gemensam sak med ett gangsterbolag är både uselt och korkat. Uselt därför att det är ett brott mot arbetarsolidariteten, som alltid måste gå före byråkratiskt revirpinkande. Korkat därför att det är de egna medlemmarna som står näst på tur om danskarna lyckas besegra Hamnarbetarförbundet.

Hamnarbetarnas kamp är en strid för alla arbetare i Sverige. APMT är bara ett exempel på storbolagens och chefernas växande tyranni. Transports ledning är tyvärr bara ännu ett exempel på LO-pampar som väljer lojaliteten med arbetsköparna före solidariteten mellan arbetare.

Svaret heter arbetarsolidaritet. Genom stöduttalanden, aktioner och insändare måste hamnarbetarna känna stödet från arbetsplatser runt om i landet. Låt APMT höra att deras gangsterfasoner inte accepteras av arbetarklassen i Sverige och låt Transportledningen höra att brott mot solidariteten endast är värt förakt.

2016-11-15
Proletären är organ för Kommunistiska Partiet. Grundad 1970.