Assange, Ecuador och rättvisan

Ledare

Ecuadors beslut att bevilja Julian Assange politisk asyl har väckt upprörda känslor i Sverige. Bara tanken på att Assange skulle löpa någon som helst risk vid en utlämning till Sverige är uppenbarligen att häda i den svenska självgodhetens kyrka.

Reaktionen är minst sagt märklig. Huruvida Assange är skyldig till de brott han misstänks för i Sverige vet vi lika lite som någon annan. Men han har inte beviljats asyl för att komma undan den svenska rättvisans gång, utan inför hotet att bli utlämnad till USA, där han riskerar livstids fängelse och rentav dödsstraff för Wikileaks avslöjanden om USA-imperialismens krigsbrott.

Ecuadors regering har krävt garantier för att Sverige inte kommer att utlämna Assange till USA, om en sådan begäran inkommer, ett krav som svenska UD avvisat. I den situationen beviljades Assange politisk asyl i Ecuador, modigt nog och på mycket goda grunder. Minns för all del fallet med de två egyptierna, som på USA:s begäran överlämnades till CIA för vidare transport till Mubaraks tortyrkammare, i öppet trots mot svensk lagstiftning, som förbjuder utlämning till länder som använder tortyr eller där den utlämnade riskerar dödsstraff.

Vad gäller fjäsk för USA är Sverige ökänt i hela världen. Varför skulle då Ecuadors regering lita på rättssäkerheten för en person som USA hatar och väldigt gärna vill lägga vantarna på?

Det är möjligt att såväl Assange som Ecuadors regering överdriver utlämningshotet. Men bara den som helt blundar för Sveriges roll som ryggradslös USA-lakej kan påstå att det alls inte existerar.

Givetvis är det beklagligt om de kvinnor som anmält Assange för våldtäkt och sexuellt ofredande inte får sina saker prövade. Men det är faktiskt inte Ecuadors ansvar. Assange har från början erbjudit de svenska åklagarna möjligheten att förhöra honom i Storbritannien, ett erbjudande som kvarstår efter flykten till Ecuadors ambassad i London. Detta erbjudande har dock avvisats av åklagaren Marianne Ny, som utan att ha hört Assange istället utfärdade en europeisk arresteringsorder för att med tvång få honom förd till Sverige.

Det är ett mycket märkligt förfaringssätt om syftet verkligen var att skaffa sig underlag för ett eventuellt åtal.

Så ligger faktiskt bollen hos Marianne Ny. Ecuador har på goda grunder beviljat Assange politisk asyl. För att ge honom skydd mot USA:s hämnd. Men om Marianne Ny bara kliver ner från sin höga häst är det ändå möjligt att bringa klarhet i de våldtäktsanklagelser som riktas mot Assange. Allt Ny behöver göra är att ta första bästa plan till London.

2012-08-22
Proletären är organ för Kommunistiska Partiet. Grundad 1970.