Hoppa till huvudinnehåll
Av
red@proletaren.se

Det gäller demokratin, dumbom

Reno Norden går i konkurs. APM Terminal genomför nya attacker mot hamnarbetarna i Göteborg. De stora privata elbolagens nätavgifter fortsätter att skjuta i höjden.

Tre nyheter den gångna veckan som alla sätter fingret på den usla privatiseringspolitiken. Avgörande samhällsverksamhet som sophantering, transporter och elförsörjning läggs ut på företag som varken har verksamhetens, de anställdas eller kundernas intresse för ögonen. Deras mål är att maximera vinsten.

Privatiseringspolitikens försvarare brukar citera Bill Clintons bevingade ord ”Det handlar om ekonomin, dumbom!”. På så sätt vill de dra en skiljelinje mellan demokratins och ekonomins domäner och motivera att inflytande ska flyttas bort från folkvalda upp till styrelserum där makten kommer från ägande och inte demokratiska mandat.

Med ett sopföretag i konkurs, en hamnverksamhet körd i botten och skenande elnätspriser är det dags att vända det ekonomiska argumentet mot privatiseringspolitikens dumbomar. Sett ur samhällets och kundernas perspektiv är det verkligen inte ekonomiskt.

Om verksamheterna låg under det kommunala skulle de folkvalda kunna ställas till svars. Det handlar om självklarheten att verksamheter som är avgörande för samhället också ska ägas och kontrolleras av samhället och drivas i samhällets intresse.

Det är dags att försätta hela privatiseringspolitiken i konkurs och återkommunalisera verksamheten. ”Det handlar om demokratin, dumbom!”