Hoppa till huvudinnehåll

Felmeddelande

  • Notice: Undefined index: field_byline i include() (rad 152 av /var/www/proletaren/sites/all/themes/proletaren/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Warning: Invalid argument supplied for foreach() i include() (rad 152 av /var/www/proletaren/sites/all/themes/proletaren/templates/node/node--article--full.tpl.php).

En ynka tvåkrona

Två kronor mer i plånboken per dag åt arbetarpensionärerna är resultatet av regeringens föreslagna skattesänkning för pensionärer. Endast den som tappat tron på rättvisa kan liksom regeringen och dess språkrör på Aftonbladets ledarsida utropa 59 kronor i månaden som en seger värd att hyllas.

Två kronor mer i plånboken per dag åt arbetarpensionärerna är resultatet av regeringens föreslagna skattesänkning för pensionärer. Endast den som tappat tron på rättvisa kan liksom regeringen och dess språkrör på Aftonbladets ledarsida utropa 59 kronor i månaden som en seger värd att hyllas.

59 kronor – utfallet för den kvarts miljon arbetarpensionärer som lever under EU:s fattigdomsgräns – är inte ens en promille av det arvode på 900.000 kronor som Svenskt Näringslivs tidigare vd Ebba Lindsö har fått för att sitta ordförande i tjuvbolaget Allra.

Småsmulor åt de arbetare som jobbat och slitit hela sina liv samtidigt som kapitalister vars affärsidé är att stjäla folkets pensionspengar tjänar miljarder. Inte konstigt att Lindsö och andra dollarmiljonärer blivit 50 procent fler och antalet arbetarpensionärer som faller under fattigdomsgränsen har fördubblats under samma tioårsperiod.

Att just Ebba Lindsö, kristdemokratisk politiker och tidigare vd på Svenskt Näringsliv, och Tomas Bodström, tidigare S-minister, satt i styrelsen för Allra säger allt om dagens arbetarfientliga pensionssystem.

Pensionssystemet klubbades igenom under tystnad i en kompromiss mellan kapitalisterna, Socialdemokraterna och Borgaralliansens fyra partier.

Socialdemokraterna ville upprätthålla samförståndet med näringsliv och höger. Kapitalisterna ville få tillgång till folkets pensionspengar, för att berika sig på avgifter och spekulation. Moderaterna och övriga borgarpartier ville förverkliga Margret Thatchers mål att det ska finnas fler aktieägare än fackföreningsmedlemmar i landet för att därmed få opinionsstöd för nyliberala attacker mot välfärd och solidaritet.

Tillväxten av tjuvbolag som Allra och av fattigpensionärer är den logiska konsekvensen av det nuvarande pensionssystemet. Kom ihåg Göran Perssons ord om att folk kommer att bli jävligt förbannade när de inser vad som gjorts.

”Hela affärsmodellen är för rutten för att städas i”, kommenterade en ekonom om utsikterna att städa upp efter avslöjandena om Allra. Detsamma måste sägas om pensionssystemet. Småduttande med tvåkronor kan aldrig lösa den djupa klassorättvisa som är systemets grund.

Det som krävs är en rejäl pensionsstrid för att göra rent hus med den tjuvarnas marknad som dagens pensionssystem är. Alla arbetare ska ha en pension som går att leva på. Bland annat därför samlas Röd Front på första maj, om en dryg månad, bakom krav på krafttag mot kriminaliteten och för människovärdiga pensioner.