Hoppa till huvudinnehåll

Felmeddelande

  • Notice: Undefined index: field_byline i include() (rad 152 av /var/www/proletaren/sites/all/themes/proletaren/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Warning: Invalid argument supplied for foreach() i include() (rad 152 av /var/www/proletaren/sites/all/themes/proletaren/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Ett hästjobb väntar

I årtionden har världen bedragits av eliternas så kallade hästskitsteori. Teorin lyder att om vi ser till att ge hästen inte bara gräs och hö, utan även så mycket kraftfoder och tillskott den vill ha, så kommer kraken skita ut tillräckligt med rester för att även sparvarna ska kunna picka sig feta och glada. I veckan ska hästen Donald Trump installeras i sin nya vita hästgård. Trump vann många sparvars stöd genom att gnägga om hästskötarnas knaprande på hästfödan och genom att stampa mot främmande sparvar i spiltan.

I årtionden har världen bedragits av eliternas så kallade hästskitsteori. Teorin lyder att om vi ser till att ge hästen inte bara gräs och hö, utan även så mycket kraftfoder och tillskott den vill ha, så kommer kraken skita ut tillräckligt med rester för att även sparvarna ska kunna picka sig feta och glada.

Under dessa årtionden har hästskötarna – politiker, experter och massmedia- och facktoppar – sprungit som dårar och skyfflat in mat i stallarna. Med hästarnas tillåtelse har skötarna tillåtits knapra i sig lite under tiden. Skötarnas tilltagande midjemått väcker ibland debatt, men att ifrågasätta själva hästskitsteorin har varit förbjudet. De sparvar som vågat kvittra motvalls har mötts av stampande hästhovar och hästskötarnas viftande kvastar.

Men verkligheten är en hård läromästare och aldrig så vackra teorier krossas snabbt mot faktas hårda berggrund. Fakta är att hästskitsteorins årtionden har skapat en värld som är så absurd att den nästan är svår att greppa.

En värld där åtta stycken övergödda hästar äger lika mycket som 3,7 miljarder sparvar. För bara några år sedan krävdes det en större buss för att få plats med det antal superrika som äger lika mycket som hälften av världens befolkning. Idag behövs bara en limousine.

Den absurda utvecklingen går allt snabbare. Under de gångna 25 åren har den rikaste procenten av världens befolkning haft en större inkomstökning än de fattigaste 50 procenten tillsammans. Bara under krisåren sedan 2009 har dollarmiljardärerna fördubblat sin förmögenhet.

I veckan ska hästen Donald Trump installeras i sin nya vita hästgård. Trump vann många sparvars stöd genom att gnägga om hästskötarnas knaprande på hästfödan och genom att stampa mot främmande sparvar i spiltan. Det visade sig vara framgångsrikt i ett USA där antalet sparvar som tvingas ta hjälp av matkuponger ökat med 50 procent sedan 2008.

Precis som i George Orwells grisfarm har högdjuren börjat gå på två ben och tar nu över även hästskötarnas jobb. Med sig in i Vita huset har Trump nämligen ett helt stall av ministrar bestående av de mest reaktionära hästkrakar från Wall Street, oljeindustrin och det militärindustriella komplexet.

Att hästarna styr Vita huset är inget nytt, men den nya administrationen ger en bild av världens absurditet när Trump och hans 17 ministrar tillsammans är rikare än 30 procent av USA:s befolkning och regeringens sammanlagda förmögenhet motsvarar de 70 fattigaste ländernas BNP.

Det är uppenbart ett hästjobb som väntar för att vrida världen rätt. Att vägra acceptera hästarnas teorier som sanningar är en bra början, nu gäller det bara att sparvarna börjar tro på sin egen flygförmåga.