Hoppa till huvudinnehåll
Av

Folket mot eliten i välfärden

Det finns få frågor i Sverige där folket står mot eliten så tydligt som i frågan om vinster i välfärden. Motsättningen skärps dessutom. I en ny undersökning från Aftonbladet/Inizio vill en stor majoritet, 73 procent, av svenska folket begränsa vinsterna i välfärdsföretagen. En stor del, 36 procent, vill att ett förbud mot vinstuttag ska gälla, och den andelen har ökat sedan höstens undersökning.

Mot den folkliga viljan står framförallt de stora välfärdskoncernerna, med namn som Aleris, Attendo och Academedia, som plockar ut skyhöga vinster. Välfärdsparasiternas vinstnivåer ligger fyra till fem gånger högre än det som anses vara normala nivåer – vinster som kommer direkt från våra skattepengar, dålig kvalité i välfärden och försämrade villkor för välfärdsarbetarna.

Till sitt försvar mot den folkliga viljan har välfärdsparasiterna det liberala kommentariatet och sina politiker i regering och riksdag, även om deras taktik ser olika ut. Socialdemokraterna försöker komma undan frågan med någon slags form av vinstbegräsning någon gång i framtiden. På den berättigade frågan hur och när mumlar bara civilminister Ardalan Shekarabi till svar.

Borgaralliansen och Sverigedemokraterna vill naturligtvis inte ha någon vinstbegräsning alls. Annie Lööf kallade till och med det oklara förslaget på vinstbegräsning ”ren och skär fondsocialism” utan att bry sig om att det skulle innebära att de flesta länder i världen är socialistiska. Det är tyvärr inte sant, utan det är Sverige som är extremt i att låta skattepengar gå direkt till välfärdsparasiter.

Vänsterpartiet är säkert ärliga i sitt motstånd mot välfärdsvinsterna, men i deras vilja till kompromisser och att framstå som ”realistiska” blir det inte tillräckligt. De vill inte tillåta vinstuttag men ändå låta privata företag verka på en välfärdsmarknad.

I praktiken skulle de föreslagna begräsningarna inte betyda någonting. Kapitalisterna och deras staber av välbetalda räknenissar är allt för skickliga på att hitta vägar runt varje vinstbegränsning. Det finns en hel vetenskap bakom hur vinster trollas bort och förflyttas upp till moderbolag utan att någonsin synas på några vinstkonton.

Vinsterna i välfärden är provocerande, men de är trots allt bara ett symptom på den sjukdom som sedan årtionden drabbat välfärden. Grundproblemet är marknadsanpassningen. Skola, vård, omsorg, flyktingmottagning med mera har förvandlats till varor på en kapitalistisk marknad, att handlas till lägsta möjliga pris, som vilka varor som helst.

Detta gäller inte bara privata profitörer som berikar sig på skattepengar, det gäller även inom den gemensamma välfärden. Patienter har förvandlats till kostnader och varje avdelning tvingas in i ett konkurrenssystem som reducerar människovärdet till ett marknadsvärde. Anställda och avdelningar spelas ut mot varandra. Chefer förvandlas till räknenissar vars uppgift är att hålla budget. Budgetöverskotten i ena ändan blir utbrända vårdanställda och vanvårdade patienter i andra ändan.

För att komma åt detta krävs att kapitalismen kastas ut ur välfärden. Sociala rättigheter måste förmedlas och planeras inom sammanhållna offentliga system, där behoven styr hela verksamheten. Människovärde ska styra istället för marknadsvärde.

Vi kommunister anser att detta gäller även människors behov av mat, bostäder och över lag i samhället. För ett välfungerande och tryggt samhälle för folket krävs att människors behov är både mål och utgångspunkt för samhällsplaneringen, inte privata storföretags vinster och kommande kvartalsrapporter.

Men att kasta ut kapitalisterna ur vård, skola, omsorg vore en bra början.