Hoppa till huvudinnehåll

Felmeddelande

  • Notice: Undefined index: field_byline i include() (rad 152 av /var/www/proletaren/sites/all/themes/proletaren/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Warning: Invalid argument supplied for foreach() i include() (rad 152 av /var/www/proletaren/sites/all/themes/proletaren/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Svar på kritik av förra veckans ledare

Ett antal läsare har hört av sig med frågor om förra veckans ledare om terrordådet i Stockholm. Några har tolkat ledaren som att Proletären pekar ut alla migranter som befinner sig olagligt i Sverige som potentiella terrorister. Så står det inte och något sådant skulle Proletären aldrig påstå. Det är att låta SD och nättrollen slipa glasögonen vid läsningen.

Kommunistiska Partiet är för den individuella asylprövningen. I första hand är vi för den politiska asylrätten, att Sverige skall vara en fristad för progressiva kämpar som slåss mot kapitalistiskt förtryck och utsugning och som på grund av denna kamp är hotade till livet.

Men vi anser också att människor som är hotade till livet av imperialismens krig och reaktionär terror ska ha rätten att få sitt behov av skydd prövat. Om de som individer är hotade ska de ges asyl i Sverige.

En direkt konsekvens av detta är att de som inte beviljas uppehållstillstånd inte heller ska få stanna i landet. Alternativet är en i praktiken fri invandring och tillväxt av det skuggsamhälle som redan finns – med en invandrad befolkning som delas upp i ett A-lag med uppehållstillstånd och ett B-lag som vistas här illegalt.

Enligt vissa beräkningar lever uppåt 20.000 människor i detta skuggsamhälle, hänvisade till rent slavlika arbetsvillkor och bottenlös otrygghet. Det är Annie Lööfs och hennes kollektivsavtalsfobiska centerpartis drömsamhälle där arbetskraften konkurrerar i en rusning mot botten.

Det är sant att många asylutredningar är slarviga och att många utvisningsbeslut är felaktiga. Det finns en stark rörelse mot dessa felaktiga beslut och för att gömma och hjälpa människor som drabbas av de felaktiga besluten.

Att många kommunister är aktiva i denna rörelse är självklart. Humanism och civilkurage – att stå upp för sina medmänniskor och våga gå emot makten – är en grundläggande del i kommunismen.

Men det ändrar inte vår grundhållning, att vi är för den individuella prövningen och att endast de som har asylskäl skall vara kvar i landet. När det gäller att hitta de människor som inte ska vara i landet bör huvudkraften läggas på att sätta åt de kapitalister och slumvärdar som profiterar på människors osäkra tillvaro.

Konkret i fallet med den misstänkte attentatsmannen i Stockholm så hävdade han att han är hotad av myndigheterna i Uzbekistan för att han anklagades för att vara terrorist. Det dåd han är misstänkt för bekräftar att det finns fog för anklagelsen. Den misstänkte attentatsmannen borde inte ha varit i Sverige den 7 april och då skulle detta terrordåd aldrig ägt rum.

Det är ett problem att hans hemland Uzbekistan inte vill ta emot honom. Samma gäller många andra länder som vägrar ta ansvar för sina medborgare som nu befinner sig i Sverige. Detta måste lösas den diplomatiska vägen och för att detta ska lyckas måste svenska regeringen sluta att sätta de svenska storföretagens affärsintressen i första rummet.

Några läsare har påpekat att det är många fler som har dödats och skadats av nazistisk och fascistisk terror i Sverige och våra grannländer än av islamistisk terror de senaste tio-tjugo åren. Det är sant, i varje fall än så länge.

Men reaktionär terror som Breivik, Mangs, skolmassakern i Trollhättan, bomberna mot syndikalisterna i Göteborg för några månader sedan minskar inte hotet från reaktionär terror med jihadistiska förtecken. Reaktionärer är reaktionärer oavsett om dessa påstår sig agera i guds eller den ariska rasens namn.