Hoppa till huvudinnehåll
Av

Guantanamo – och Sverige

Genom dokument från Wikileaks avslöjas nu sanningen om det amerikanska koncentrationslägret Guantanamo Bay på Kuba, i Sverige via Aftonbladet. Det är skakande läsning om fullständigt oskyldiga människor – barn, analfabeter, sjuka, nomader, taxichaufförer, bönder – som drabbats av en obeskrivlig rättslöshet.


Genom dokument från Wikileaks avslöjas nu sanningen om det amerikanska koncentrationslägret Guantanamo Bay på Kuba, i Sverige via Aftonbladet. Det är skakande läsning om fullständigt oskyldiga människor – barn, analfabeter, sjuka, nomader, taxichaufförer, bönder – som drabbats av en obeskrivlig rättslöshet.

Det är därför Guantanamo Bay skall kallas koncentrationsläger, inte fängelse. Guantanamo Bay är en inrättning bortom varje form av rättslig ordning. Hit förs människor av skiftande skäl och utan konkret brottsmisstanke. Några torteras och spärras in i åratal för att de förmodas sitta inne med för USA intressant information, andra har bara befunnit sig på fel plats vid fel tidpunkt.

Några få har dömts för brott, oklart på vilka grunder, några har släppts, som svensken Mehdi Ghezali. Men fortfarande försmäktar 172 illegalt gripna i koncentrationslägret, trots att Barack Obama innan han blev vald lovade att stänga Guantanamo Bay som senast våren 2010.

Det är ett sviket löfte. Eftersom flertalet kvarvarande fångarna inte kan dömas i en civil rättegång, bevis saknas, och eftersom USA inte vet var övriga skall skickas. Inget land vill ta emot dem.

Det är som sagt skakande läsning, som fullständigt klär av ”världens största demokrati”; det USA som hela västvärlden stödjer och håller i handen i det korståg som går under namnet ”kriget mot terrorismen”.

Det är denna koppling som måste göras och som ger avslöjandet dess fulla dimension. För Guantanamo Bay är bara toppen på ett globalt isberg av imperialistisk olaglighet med deltagande från hela den värld som kallar sig själv ”fri”, inklusive Sverige.

Låt oss inte glömma att i samma veva som USA upprättade sitt illegala koncentrationsläger på Kuba, så beslutade Sveriges riksdag att skicka trupp till det av USA härtagna Afghanistan, med bifall från samtliga riksdagspartier. Officiellt för att bygga flickskolor.

Låt oss inte glömma att Sverige deltagit i de illegala gripandena, genom utvisningen av de två egyptierna Ahmed Agiza och Muhammed al Zery, som regeringen lät CIA gripa på svenskt territorium för transport till säker tortyr i Egypten; låt oss inte glömma att CIA:s tortyrplan utan prut fått mellanlandningstillstånd i Sverige, trots att Sverige skrivit under FN:s tortyrkonvention; och låt oss för all del inte glömma de tre somaliasvenskarna, som på USA:s begäran helt grundlöst fick sina ekonomiska tillgångar frusna.

Låt oss heller inte glömma vice chefsåklagare Agneta Hilding Qvarnström på den speciella åklagarkammaren i Stockholm, som väcker undermåliga åtal så snart Säpo och CIA begär det, så här långt dessbättre utan framgång i högre instans. Men lita på att Hilding Qvarnström inte kommer att ge sig förrän hon och hennes uppdragsgivare lyckas flytta beviskraven till den rena rättslöshetens gräns.

Guantanamo Bay representerar en orgie i övergrepp på oskyldiga människor. Men orgien pågår också i Sverige. Det är vår utmaning. Vi måste kräva att Sverige drar sig ur det påhittade kriget mot terrorismen.

Krig och rättslöshet bekämpar inte terrorism.