Hoppa till huvudinnehåll
Av

Kasta ut APMT från hamnen

Vid pressläggningen av denna tidning meddelar APM Terminal att de varslar 160 personer i Göteborgs Hamn om uppsägning. Ännu ett bevis på hur det Maersk-ägda APMT målmedvetet håller på att köra Göteborgs Hamn i sank.

Det etablissemang som annars talar högt om samhällsansvar står handfallna när APMT, uppbackade av moderbolaget AP Møller Maersk, uppenbarligen är beredda att riskera hamnens framtid i sin strid för att slå sönder hamnarbetarnas fackliga rättigheter.

Den transnationella jätten AP Møller Maersk bedriver hamnverksamhet i ett 40-tal länder. De är kända för sina rövarfasoner, sin antifackliga inställning och sin diktatoriska hållning gällande makten över arbetarna.

Ansvaret för att ha släppt in detta företag i Göteborgs Hamn ligger hos politikerna i Göteborgs kommunfullmäktige som 2009 privatiserade stuveriverksamheten. Därmed avsade politikerna sig det demokratiska ansvaret för denna viktiga verksamhet. APMT:s agerande visar med all önskvärd tydlighet hur felaktigt och farligt detta nyliberala beslut var. Göteborgs politiker bör göra om och göra rätt.

APMT måste omgående kastas ut från hamnen och kommunen måste snabbt vidta steg för att återkommunalisera stuveriet.