Hoppa till huvudinnehåll

Felmeddelande

  • Notice: Undefined index: field_byline i include() (rad 152 av /var/www/proletaren/sites/all/themes/proletaren/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Warning: Invalid argument supplied for foreach() i include() (rad 152 av /var/www/proletaren/sites/all/themes/proletaren/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Leve kvinnokampen!

Tryggt och säkert samhälle för kvinnor! Det är parollen när 8-marskommittén i Göteborg bjuder in till demonstration på Internationella kvinnodagen nästa vecka.

Det är en träffande paroll eftersom kvinnors trygghet hotas på alla plan världen över, även i Sverige.

De mest uppenbara hoten, det sexuella våldet och det dödliga våldet, är bara en liten del av hur kvinnors rätt till liv begränsas.

De rättigheter och friheter som kvinnor kämpat sig till över flera generationer måste ständigt försvaras, inte minst mot de konservativa krafter vars inflytande växer i västvärlden. Om Sverigedemokraterna fick råda skulle kvinnorollen krympa avsevärt.

Den andra sidan av det konservativa myntet är förorternas religiösa moralpoliser som stänger ute kvinnor från det offentliga rummet. Kvinnor som inte kan röra sig fritt i sitt eget bostadsområde utan att utsättas för hat och hot.

Och i städernas centrum kan unga kvinnor inte gå på krogen eller åka kollektivt utan att deras privata sfär invaderas av kontaktsökande män.

Samtidigt vädrar de kristna fundamentalisterna morgonluft och sjösätter välorganiserade kampanjer för att underminera rätten till abort.

Kvinnors hälsa hotas också av de snäva budgetramarna inom vården. Barnmorskor har upprepade gånger vittnat om att förlossningsvården inte längre är patientsäker. Kvinnorna i Sollefteå har inte längre någon förlossningsavdelning alls och kan tvingas föda ensamma i bilen på väg till Örnsköldsvik.

Kvinnorna som själva arbetar inom vården och omsorgen riskerar dessutom att gå sönder när marknaden får styra över människovärdet i slimmade organisationer.

Usel ekonomi är ett annat allvarligt hot mot kvinnors trygghet. Ofrivilligt deltidsarbete och låga löner i kvinnodominerade branscher innebär att kvinnor förvägras rätten till egen försörjning. För att inte tala om de skamligt låga pensionerna.

Rätten till trygghet är ett krav som kan förena den stora majoriteten kvinnor i både Sverige och världen. Det handlar om grundläggande mänskliga rättigheter. Kvinnokamp är när allt kommer omkring inget annat än förverkligandet av idén att kvinnor också är människor.