Hoppa till huvudinnehåll

Felmeddelande

  • Notice: Undefined index: field_byline i include() (rad 152 av /var/www/proletaren/sites/all/themes/proletaren/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Warning: Invalid argument supplied for foreach() i include() (rad 152 av /var/www/proletaren/sites/all/themes/proletaren/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Ruttna frukter

Rutten frukt 1Wallenbergarnas vapentillverkare Saab har fått en ny presschef. Hon heter Ann Wolgers och var tidigare mediestrateg åt Stefan Löfven. Innan dess jobbade hon som pressekreterare åt Håkan Juholt och Mikael Damberg.

I vilken mån detta innebär nya arbetsuppgifter för Wolgers är svårt att veta, med tanke på att Stefan Löfven flugit jorden runt som vapenförsäljare åt just Wallenberg.

Det är gissningsvis i arbetet med att försvara Löfvens affärer med kungadiktaturen Saudi-arabien som Wolgers lyckats imponera på sin blivande arbetsgivare.

Och varför skulle Wolgers nöja sig med en femsiffrig lön hos Wallenbergs ombud när hon kan få en sexsiffrig hos chefen själv.

I liknande banor tänkte säkert våra två tidigare överbefälhavare som efter väl uträttat arbete inom militären med att driva vårt land närmare krigsmakten Nato har belönats med konsultjobb åt vapenindustrin.

Nyligen var den svenska krigsmakten ute och äskade om ytterligare nio miljarder skattekronor att lägga till den redan vansinniga krigsrustningen. Wolgers har nog bråda dagar på nya jobbet för att se till att en betydande del av dessa pengar kommer hennes nya arbetsgivare till godo.

Ann Wolgers är dessvärre inget enskilt ruttet äpple, det är hela korgen som är rutten.

Rutten frukt 2Sjukvården går på knäna och människors rätt till trygg vård inom rimliga avstånd håller på att avskaffas. Som i Sollefteå där förlossningsavdelningen nyligen lades ner.

Liknande nedläggningar sker hela tiden i de allt större delar av vårt land som lämnas vind för våg av stat och kapital. Men i Sollefteå protesterade folket och därför kom frågan upp även i riksnyheterna.

Mindre känt är att samma summa pengar som sparas på nedläggningen har försvunnit ur landstingets kassa och hamnat i fickan på en enda person, den före detta LO-utredaren och S-märkte ämbetsmannen Anders L Johansson.

Johanssons gamande i Västerbotten började på Socialdemokraternas kursgård Bommersvik 2009, där Johansson mötte Västernorrlands dåvarande landstingsråd Elisabet Strömqvist.

Det lyckosamma mötet slutade med att Johansson fick ett konsultuppdrag med ett arvode på över 21.000 kronor om dagen.

Därefter fick Johansson jobbet som landstingsdirektör, med den blygsamma lönen 140.000 kronor i månaden. Under Johanssons dryga fem år i Västernorrland kostade han cirka 15 miljoner kronor, samma summa som sparas på nedläggningen i Sollefteå.

Medan födande kvinnor får åka miltals för att kunna föda på sjukhus kan Johansson skratta hela vägen till banken där han kan plocka ut de 840.000 kronor han fick i fallskärm efter att hans myglande slutade med att han fick sparken.

När det gäller konsulter och krig öppnar det offentliga mer än gärna sin plånbok, men när det gäller vårdanställdas löner och att rädda liv påstås det att det saknas pengar.

Sådana prioriteringar kan bara göras i en genomrutten fruktkorg.

Rutten frukt 3I 14 år basade Barbro Engman för Hyresgästföreningen. I denna roll var hon en framträdande kritiker mot den säljarnas marknad som människors behov av bostäder har blivit sedan den fullt ut lagts i händerna på marknaden.

Som den socialdemokrat Engman är föll det henne aldrig in att använda Hyresgästföreningen till att organisera kamp mot marknadskaoset, men i ord kunde hon vara nog så bitsk mot de ockrare som skor sig på bostadsbristen.

För knappt tre år sedan avgick Barbro Engman som ordförande för Hyresgästföreningen och har nu istället sällat sig till ockrarnas skara. Hon är nu ordförande för företaget Samtrygg som hittat ett kryphål i regelverket som gör det möjligt för företaget att ta ut en avgift på 15 procent av hyresbeloppet vid förmedling av andrahandskontrakt, trots att det är straffbart att ta emot ersättningar för sådan förmedling.

Det krävdes kanske 14 år vid förhandlingsborden för Engman att finna detta kryphål. Det är sådant som barnen i skolan får lära sig kallas entreprenöriellt tänkande. Vi kallar det skamlöst och ruttet.