Hoppa till huvudinnehåll
Av

Säpo hotar rättssäkerheten

När Säpo och terroriståklagaren Agnetha Hilding Qvarnström är i farten är det bäst att hålla hårt i hatten. För att dessa parhästar i det svenska kriget mot terrorismen ännu aldrig lyckats bevisa en enda av sina alltid lika vildsinta som fantasifulla anklagelser.

Det senaste tillslaget i Göteborg bär syn för sägen. Tillslaget lanserades som terroristbekämpning, passande nog självaste 11 september. Med alla vederbörliga tillbehör och dramatiska effekter. I full mundering grep nationella insatsstyrkan fyra unga män på öppen gata och mitt i natten utrymdes konsthallen Röda Sten, där en stor invigningsfest pågick.

I total brist på information från Säpo och Säpos nickedocka till åklagare spekulerades det vilt i media. Det fantiseras om al-Shabab och al-Qaida och om planer på att spränga Älvsborgsbron i luften. När ingen vet det minsta lilla finns ingen gräns för fantasin.

Två dagar senare begärdes de fyra anhållna häktade. Men inte längre för stämpling till terroristbrott, utan för stämpling till mord. Bort med al-Shabab, bort med al-Quaida, bort med Älvsborgsbron i ruiner. Nu handlar det inte längre om terror, utan om någon dolsk mord-plan. Men utan känt mordoffer.

Eftersom Säpo och deras nickedocka inte ens informerar de åtalades advokater om den påstådda planens innehåll och mål.

Dags för ny spekulationsvåg och genast träder islamofoben Lars Vilks fram ur skuggorna. Se här det fria ordets hotade riddare!

Fy fan, säger vi. Denna stinkande soppa av spekulation, tillredd av Säpo på mindre än spik och serverad av media som vore den ätbar, är ovärdig en demokratisk rättsstat.

Istället för att spekulera måste man utgå från kända fakta. Som säger att Säpo hittar terrorister så snart någon avlyssnad muslim yttrar orden ”bröllop” eller ”sprängande huvudvärk” eller något annat av Säpo påhittat kodord för de ruskigaste brott. Minns för all del insatsen i fjol höstas, då Säpo spärrade av delar av centrala Göteborg och under brutala former lät nationella insatsstyrkan gripa fyra oförvitliga familjefäder, allt helt utan grund. Terroristmisstanken var ett telefonavlyssnat fantasifoster.

Vi spekulerar inte. Vi konstaterar bara att Säpos anklagelser av erfarenhet bör betraktas som lögnaktiga till dess att motsatsen är bevisade bortom varje tvivel.

För övrigt anser vi att Säpos oinskränkta rätt att avlyssna telefoner skall begränsas och ställas under normal rättslig prövning. Som det nu är hotar telefonavlyssningen inte bara den personliga integriteten, utan den utgör ett akut hot mot rättssäkerheten.

Därutöver anser vi att den speciella åklagarkammaren för terroristbrott skall läggas ner. Det är en rättsskandal att Säpo tilldelats en alldeles egen, icke ifrågasättande åklagarenhet. När verksamheten uppenbart kräver en oberoende åklagare med förmåga att granska Säpos tunna bevisning med kritiska ögon. Och självklart måste nickedockan Agnetha Hilding Qvarnström omedelbart skiljas från det nu aktuella målet. Eftersom målet inte längre handlar om terroristbrott och därmed inte sorterar under henne.

Låt en oberoende åklagare göra en normal bevisvärdering i fallet. Det ger definitivt en mer rättssäker rättsprocess och förmodligen en kortare.