Hoppa till huvudinnehåll
Av

Strejkvarsel på allvar - eller lek?


Det hettar till i avtalsrörelsen. Eller gör det verkligen det? Handels har visserligen lagt strejkvarsel redan till påsk, men arbetsköparorganisationen  Svensk Handels vd Dag Klackenberg tar stridslarmet med upphöjt lugn.

”Alla vid bordet har varit med förr”, säger han till LO-tidningen med trygg förvissning om att ett nytt avtal skall vara klart till 31 mars, då de gällande avtalen löper ut och innan strejkvarslet träder i kraft.

Några motåtgärder från Svensk Handels sida är därför inte aktuella.

I Aftonbladet går Klackenberg ett stycke längre.

”Vi står inte så långt ifrån varandra och sen har vi en samsyn om att strejk och lockout är ett stenåldersmässigt sätt att lösa saker på”, säger han.

Om vi bortser från den något bisarra tidsangivelsen – enligt Klackenberg tycks stenåldern ha varat ända fram till 1938, då Saltsjöbadsavtalet skrevs under – så finns det relevans i uttalandet.

Klackenberg räds inte konfliktvarslet. För att han inte tar det på allvar och inte har anledning att ta det på allvar. Han vet att Handels kommer att skriva under på ett avtal som är acceptabelt för arbetsköparna och betraktar därför stridslarmet som ett spel för galleriet. Ledningen för Handels vill spela tuffare än vad de är inför medlemmarna.

Klackenbergs tips om ett avtal före 31 mars lär inte ge någon hög utdelningen på Oddset, men låt oss inte ta ut något i förskott. För även om det råder samsyn kring förhandlingsbordet, inte minst om det stenåldersmässiga i att strejka, så är samsynen förhoppningsvis inte lika kompakt bland lågavlönade handelsanställda och bland lagerarbetare som hotas av att bli av med jobbet när arbetsköparna ersätter dem med bemanningspersonal.

Vårt bud är givet. Samsynen kring förhandlingsbordet måste brytas om Handels medlemmar, och alla andra arbetare, skall få avtal värda namnet.  Arbetare har aldrig fått och kommer aldrig att få något, utan att vara beredda att kämpa för det.

Det är alls inte så att vi företräder någon linje med strejk för strejkens egen skull. Men om strejken redan från början är avskriven som stenåldersmässig, så är också hotet om strejk avskrivet. Och då är det arbetsköparnas diktamen som gäller i avtalsskrivandet.

Nu är varsel lagda av Handels och också av Pappers och GS. Vi tror inte mycket på allvaret i vapenskramlet, särskilt som kraven redan från början är så ynkliga att de knappast kan locka ens en taggad boxare till fajt.

Men det ändrar inte grundfrågan. Strejk och allvarligt menat hot om strejk är det moderna och helt nödvändiga sättet att hävda arbetarintresset gentemot lika kaxiga som giriga arbetsköpare. 

23 mars 2010
Proletären nr 12