Hoppa till huvudinnehåll

Felmeddelande

  • Notice: Undefined index: field_byline i include() (rad 152 av /var/www/proletaren/sites/all/themes/proletaren/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Warning: Invalid argument supplied for foreach() i include() (rad 152 av /var/www/proletaren/sites/all/themes/proletaren/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Ta över byggjättarna

På område efter område vill Sveriges elit visa sig duktigast i den nyliberala klassen. Det tydligaste exemplet är det extrema friskolesystemet som bara har sin motsvarighet i det tidigare fascistiska Chile. Eller pensionssystemet som odemokratiskt drevs igenom på 1990-talet, där våra pensionspengar nu försnillas på världens börsmarknader.

Nu visar det sig att bostadsmarknaden är på väg åt samma håll. Byggkostnaderna i Sverige är högst i hela Europa, och orsaken är den extrema monopolisering som skett inom byggindustrin. De fyra stora jättarna NCC, JM, Skanska och Peab står för 70 procent av de 30 största byggbolagens totala omsättning. De har miljonprogrammet att tacka för sin särställning. Genom det massiva byggandet öppnades det upp för investeringar i byggsektorns alla delar. Staten stod för finansieringen och i processen monopoliserades cement-, trä- och stålindustrin och de byggjättar vi har idag blev helt dominerande. Sedan dess har den sociala bostadspolitiken havererat, men bygg- och fastighetsbolagen har stärkt sin ställning ännu mer.

Konsekvenserna är katastrofala. Skenande hyror och bostadsrättspriser, bostadsbristen hålls medvetet uppe för att hålla priserna på höga nivåer, och dessutom är det bara intressant att bygga bostadsrätter. De kommunala bostadsbolagen får knappt några anbud när de ska bygga hyresrätter.

Under den sociala bostadspolitikens era fungerade de kommunala bostadsbolagen, staten och Hyresgästföreningen som en treenighet för att sörja för bra och billiga bostäder. Nu verkar det som att de tre istället samarbetar för att hålla uppe fastighets- och byggbolagens profiter.

De allmännyttiga bostadsbolagens branschorganisation Sabo vill motverka de höga byggpriserna genom att öppna upp för utländska byggbolag. Alltså ska hyresnivåerna pressas genom lönedumpning och dränering av framförallt Östeuropa på arbetskraft.

Regeringen och bostadsministern Peter Eriksson tror att bara kapitalisterna får som de vill kommer de börja bygga billigt. Det är förenklingar i regelverk hit och lättnader för byggföretagen dit som är svaret från Eriksson när han konfronteras med de höga byggpriserna. Låt byggföretagen bygga var de vill, hur de vill och under vilka villkor för byggnadsarbetarna de vill, så kommer problemet lösa sig av sig själv, verkar devisen vara.

Hyresgästföreningen vill inte vara sämre och har tillsammans med tre kommunala bostadsbolag kommit överens om att ta ytterligare ett steg mot marknadshyror i Stockholms innerstad. En liknande modell finns redan i Malmö.

Alla tre har uppenbarligen drabbats av kollektiv minnesförlust. Marknaden kan inte, och har aldrig kunnat lösa bostadskrisen. Det som behövs är att ett rejält bostadsbyggarprogram sjösätts där stat och kommun tar ansvar för byggande av lägenheter till bra standard. För detta krävs att de kommunala bostadsbolagen fråntas vinstkravet och istället får i uppdrag att hålla hyresnivåerna så låga att arbetare och människor med vanliga inkomster har råd med lägenheterna.

För att komma dit behöver de fyra byggjättarna förstatligas. De blev stora genom samhällets försorg och nu är det tydligt att de står i vägen för förverkligande av den mänskliga rätten till bostad.