Hoppa till huvudinnehåll

Felmeddelande

  • Notice: Undefined index: field_byline i include() (rad 152 av /var/www/proletaren/sites/all/themes/proletaren/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Warning: Invalid argument supplied for foreach() i include() (rad 152 av /var/www/proletaren/sites/all/themes/proletaren/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Viktig strid för hela Sverige

Just nu pågår en viktig strid i lilla Lövånger i Västerbotten. Det är lokalbefolkningen som organiserat en namninsamling tillsammans med protestmöten mot företaget Fazers planer på att lägga ner bageriet Lövånger och istället flytta verksamheten till Umeå.

Det skulle innebära ett dråpslag för en bygd som Lövånger. Fazers planerade utflyttning är inte ett enskilt exempel. Den nyliberala EU-kapitalismen föröder Sveriges mindre städer och landsbygd inte bara genom att lägga ner snart all samhällelig service, som skola, vård och till med telenätet, utan även flytta alla arbeten till större städer i Sverige eller utomlands.

Därför är det så viktigt att motstånd organiseras. Lövångerborna har räckt ut en hand till andra delar av Sverige, och via Facebook fått gehör. Namnlistor kommer solidariskt från invånare i andra avfolkningsbygder som står inför likadana hot.

Hos de så kallade folkvalda har Lövångerborna inget att hämta. Skellefteås kommunalråd Lorents Burman (S) säger att ”det var verkligen tråkigt att höra” som om det vore ett tragiskt olycksfall, när det är beräknande beslut i Fazers direktionsrum som ligger bakom. Burman står som ett fån när kapitalismen och den nyliberala EU-politiken föröder hans kommun.

Det ger ett eko från Sollefteå där hans namne och kollega i Vänsterpartiet, Annika Burman, hävdar att det inte finns pengar och röstar för nedläggning av ortens BB. Politikerna i de etablerade partierna, från höger till vänster, har gjort sig själva till lydiga tjänare åt EU:s budgetsregler och åtstramningspolitik som gjort det kriminellt att satsa på offentlig sektor och styra var jobben finns.

EU-politikens ensidiga inriktning på de expansiva storstadsregionerna måste brytas. Om hela Sverige ska kunna leva krävs en omfördelning från storstäder till glesbygd, att budgetslaveriet avskaffas för att driva en politik som sätter fart på Sverige, stärker den gemensamma välfärden och rustar upp infrastrukturen även på landsbygden.