Mångmiljonär på flyktingmisär

Ledare

Ärkereaktionären Bert Karlsson skäms inte för sig. Efter att ha gjort politisk karriär med Ny Demokrati i början av nittiotalet på att hetsa mot invandrare och flyktingar utmålar han sig nu som flyktingars vän och beskyddare genom att erbjuda asylboenden med kvalité och bra standard.

Han vräker ut sig i media och kritiserar andra oseriösa aktörer. Bert Karlsson gör naturligtvis inget utan att tjäna på det själv, och nu står det klart att hans bolag för asylboenden har växt explosionsartat i flyktingvågen. Under det första halvåret 2016 har Bert Karlsson fakturerat Migrationsverket 405,2 miljoner kronor och räknar själv med en vinst på cirka 100 miljoner för 2016.

Det är alltså profiter som kommer från våra skattepengar och även om Bert Karlsson skryter om hur han slår ut alla andra i flyktingbranschen med bra anläggningar så är det miljoner som skulle gå till asylboenden eller annan offentlig verksamhet.

Att skojaren Bert Karlsson kan segla upp som den ”seriösa” i flyktingbranschen säger allt om vilka gangsterföretag som figurerar på uppdrag av Migrationsverket. Hans bolag har avslöjats ha usla villkor på en rad boenden med duschar som inte fungerar, överfulla soptunnor och asylsökande som får bo i källarutrymmen.

Det är provocerande att våra skattepengar går till riskkapitalister som kan göra profiter på att försämra vår skola, vård och omsorg. Men det är extra provocerande att det tillåts att göras vinst på utsatta flyktingar.

Statsminister Stefan Löfven och migrationsminister Morgan Johansson har tidigare klädsamt sagt sig vara upprörda över miljonvinsterna på asylmarknaden, men att som politiker göra något – nej, det går inte för sig. Det är EU, marknaden och profiten som ska styra. De tycker alltså att det är helt i sin ordning att privata bolag gör miljonvinster på människor som lämnar sina hus och hem, och flyr från krig och konflikter som EU och USA varit med och skapat.

Det är självklart privatiseringseländet som måste bort – staten ska ta ansvar för hela asylmottagandet, men när vi läser om hur Bert Karlsson skryter om sina flyktingmiljoner i Dagens Industri ligger det nära till hands att parafrasera den gamla anarkisten: Det är inte upphandlingssystemet med asylboenden vi vill åt, utan Bert Karlsson personligen.

2016-08-04
Proletären är organ för Kommunistiska Partiet. Grundad 1970.