Hoppa till huvudinnehåll
Av
Chefredaktör

Samlad vänster på marsch i Ådalen

– Tanken är en samlingspunkt för de olika organisationerna på vänsterkanten, säger Urban Bolander, ordförande i Föreningen Ådalsmarschen som är huvudarrangör till demonstrationen med samma namn som hålls 14 maj i Ådalen. De vill ena en splittrad arbetarrörelse i kamp för de krav som är lika aktuella idag som vid skotten i Ådalen för 85 år sedan.


I år är det 85 år sedan militär öppnade eld mot en arbetardemonstration mot strejkbryteri i Ådalen. Fem arbetare dog men trots det var det demonstrationens organisatörer, varav flera var kommunister, som dömdes till straffarbete. Händelserna i Ådalen utlöste en våg av proteststrejker och markerade början på en tid av hårdnande klasskamp i hela Sverige.

– Ådalen förändrade allt. Det var en manifestation av arbetarrörelsen mot strejkbryteri som förändrade utvecklingen. Men ser man på arbetsmarknaden idag så är vi nästan där igen, säger Urban Bolander till Proletären. Han är ordförande i arrangörsföreningen som vill uppmärksamma händelserna genom Ådalsmarschen där deltagarna ska gå samma väg som arbetarna gick den 14 maj 1931.

– Vi hoppas att de som kommer ser detta som ett bra initiativ och att folk ser det som ett forum att fortsätta jobba i, fortsätter han.

Ett tiotal olika organisationer och partier är medarrangörer och kommer att ha talare på plats, däribland Kommunistiska Partiet. Själv är Urban Bolander medlem i Vänsterpartiet men i föreningen finns också de med bakgrund i andra delar av vänstern. Socialdemokraterna var inbjudna men de arrangerar en egen minnesstund.

– Men de har sagt att de är intresserade till nästa år. Vi vill vara öppna och ha med de som vill.

Urban Bolander berättar att de ser årets Ådalsmarsch som ett första försök till ett socialistiskt forum, ett Almedalen fast i Ådalen.

– Från början trodde vi inte att det skulle bli så stort, men vi märkte ett stort intresse och fick mycket positiv feedback, så nu prövar vi att göra det lite större.

Förutom själva demonstrationen, där deltagarna går den cirka halvmilen långa vägen från Folkets Hus i Frånö till minnesmonumentet i Lunde, kommer det att hållas en guidad rundvisning och middag på lördagen samt diskussion och föredrag på söndagen.

Eva Rudström från Kommunistiska Partiets avdelning i Sundsvall är en av talarna på demonstrationen. Hon tycker det är bra att Ådalen uppmärksammas.

– Det är en så grundläggande och viktig händelse. Arbetarna i Ådalen skulle straffas för sin solidaritet, för att de tog kamp för en lön att leva på.

De frågor arbetarna i Ådalen tog kamp för är minst lika aktuella idag, menar Eva Rudström. Men nu står arbetarna allt för ofta med mössan i handen.

– Idag råder total underkastelse. Som när Element Six i Robertsfors la ner och slog sönder en hel bygd. Tyvärr står den gamla arbetarrörelsen på fel sida. I Bjuv och Robertsfors uppmanar de ju till att inte ta kamp!

– De landvinningar som gjorts har ju tagits tillbaka. Vi har återgått till ett läge innan arbetarrörelsen fick inflytande. Vi måste fråga oss om den reformistiska politiken verkligen varit en framgång.

Även Andreas Mångberg, centralstyrelseledamot i RKU och medlem i Kommunistiska Partiet i Umeå, som kommer att åka ner gemensamt till Ådalen, ger initiativet beröm.

– Det är jättebra att vänstern får mötas och diskutera. Idag är det ju högern som dominerar.

• Varför är det så viktigt att minnas skotten i Ådalen?

– Sverige idag är ett lika delat samhälle som då. Skillnaden är att det inte förs någon arbetarkamp idag. Därför är det viktigt att komma ihåg de händelser där folket stod upp mot överheten.