Hoppa till huvudinnehåll
Av

Inga elever skall vara lönsamma!

Där marknadslogiken råder dras nitlotten av icke-väljarna.


Blir du lönsam lille vän? Konstnären Peter Tillbergs målning från början av 1970-talet av en skolklass i Simrishamn har varit på tapeten många gånger sedan skolan omvandlades till marknad under 1990-talet.

Uppdrag gransknings reportage, som visar hur friskolerektorer sållar önskade barn från oönskade, aktualiserar ännu en gång målningen. Reportaget visar hur lönsamma barn är lika med önskade barn för de privata företag som suger ut mångmiljonvinster ur den kommunala skolpengen.

Uppdrags gransknings reportage sändes i SVT i förra veckan. Det avslöjar obarmhärtigt friskolerektorernas klassförakt. Barn, i praktiken ofta arbetarbarn, med större behov av hjälp och stöd nekas plats på flera friskolor.

Välartade och högpresterande barn med föräldrar som just flyttat hem efter längre jobbuppdrag utomlands välkomnas däremot med öppna armar.

Efter att programmet visades har utbildningsminister Jan Björklund tillkännagivit sin ”besvikelse” och krävt mer kontroll. Liknande tongångar har även hörts från friskoleindustrin. Claes Nyberg, vd för Friskolornas riksförbund, säger i ett debattinlägg att han ”välkomnar Uppdrag gransknings test”.

Orsaken till högerns och friskolevurmarnas omfamnande attityd gentemot det avslöjande reportaget är att det trots sina kvalitéer aldrig kritiserar systemet i grunden. Uppdrag granskning visar inte att hela det svenska skolsystemet osar förakt för arbetarklassen.

De senaste tjugo åren har skillnaderna mellan grundskolornas genomsnittliga resultat fördubblats enligt Skolverket. Barn till högutbildade föräldrar drar ifrån, medan barn till lågutbildade halkar efter. Det är en alarmerande utveckling. Men den beror inte i första hand på enskilda rektorers olagliga sortering av elever, utan på hela skolsystemets sortering.

Skolverket slår fast att den stora boven i dramat är skolvalsreformen, det vill säga att elever fritt kan välja skola. I praktiken har detta lett till en ond spiral som börjar med att studiemotiverade elever väljer bort vissa skolor. På dessa skolor samlas elever med lägre studiemotivation och sämre förutsättningar. Deras prestationer försämras än mer av låga förväntningar från lärarna, negativa kamrateffekter och bristande resurser.

Elever som går på skolor som kännetecknas av låga resultat har sällan nekats plats på någon ”finare” friskola. De har helt enkelt aldrig gjort ett aktivt val av skola överhuvudtaget.

I ett Sverige genomsyrat av marknadslogik är det icke-väljarna som drar nitlotten.

Uppdrag gransknings reportage utgår från alla elevers rätt att fritt välja skola, och kritiken handlar om att denna frihet inskränks när friskolorna sållar bort mer resurskrävande elever. Men i själva verket måste själva utgångspunkten, det fria skolvalet, omprövas.

Detta kräver varken regeringen eller oppositionen. Tvärtom gick Socialdemokraternas utbildningspolitiske talesperson Ibrahim Baylan ut snabbt efter att Uppdrag granskning sänts med meddelandet att ”Elever ska få välja skola – skolan ska aldrig få välja elever”. Efter detta har Stefan Löfven krävt en lagändring som innebär att alla ansökningar till skolor ska gå via kommunen.

I grunden ändrar inte det förslaget någonting. Socialdemokraterna blundar fortfarande för att det inte är möjligt att förena en likvärdig skola med fritt skolval.

Egentligen borde det inte vara så svårt. Föräldrar ska inte behöva leta efter en bra utbildning till sina barn. Den ska erbjudas i den närmaste skolan. För om inte skolan i närområdet håller tillräckligt hög kvalitét, vems barn ska då gå där?