Hoppa till huvudinnehåll
Av
Partistyrelsen (K)

”Vi avvaktar...”

Kampen tvingar Stena att ta steg tillbaka


Det damp ner ett informationsblad i brevlådan. Bostadsbolaget Stena Fastigheter brukar skicka ut sådana med jämna mellanrum, men det här stack ut. Rubriken löd nämligen: ”Vi avvaktar upprustning och vill gemensamt hitta nya lösningar med er som bor på Pennygången”.

I över ett år har vi hyresgäster på Pennygången motsatt oss Stenas försök att lyxrenovera och chockhöja hyrorna. Är det så att vi vunnit? Många hyresgäster är skeptiska och litar inte ett dugg på Stenas vilja. Med all rätt. I brevet finns inga konkreta utfästelser utan mer allmänna resonemang om att bolaget vill starta om och ha en dialog med hyresgästerna. Vad det innebär i dagsläget vet ingen, mer än att det ska bildas en arbetsgrupp med representanter från Stena fastigheter, Hyresgästföreningen och nätverket Pennygångens framtid för att diskutera formerna för en dialog.

Det står dock klart att Stena tagit ett steg tillbaka och avvaktar med renoveringarna så som de sedan tidigare planerades. Det är lika klart att de aldrig skulle gjort så utan vår kamp. Hyresgästerna under ledning av nätverket Pennygångens framtid har tvingat Stena till en reträtt. Kamp lönar sig!

Med det sagt är slaget långt ifrån vunnet. Stena fastigheter är fortfarande ett bolag med vinst som främsta syfte, och vill fortfarande ha ut så mycket pengar som möjligt ur Pennygången. Uppenbarligen var Stena inte beredda på det kompakta och långvariga motståndet och tvingas nu byta taktik. Det skulle bli för jobbigt för Stena att fortsätta den konfrontativa stilen, framförallt med tanke på att Pennygången sannolikt bara är första området som det planeras att lyxrenoveringar i. Stena fastigheter behöver arbetsro.

För oss hyresgäster finns stora utmaningar. Risken finns att vi fastnar i en dialog som Stena sätter villkoren för och genom att vi sätter oss i ett samtal som legitimerar chockhöjningar istället för att bekämpa dem. Två välbesökta stormöten har diskuterat just de här frågorna, och jag kan lova att det inte finns några illusioner om Stena fastigheters goda vilja.

Vår utgångspunkt är: Gärna en dialog, men då måste det vara en dialog på lika villkor och med en utgångpunkt om att alla ska kunna bo kvar på Pennygången.

Vi har också enats om att våra representanter inte har något mandat att ta beslut utan måste förankra det på ett stormöte först.

Det ställer stora krav på mobilisering av alla hyresgäster på Pennygången. För att fortsatt kunna stå emot Stena fastigheter måste vi vara eniga och visa att det finns en bred uppslutning kring grundkravet att alla ska kunna bo kvar.

Det är en spännande tid som följer på Pennygången. Stena fastigheter var det första bostadsbolag som verkligen tillämpade den så kallade Odellagen där fler faktorer, så som läge, fick räknas med i bruksvärdet. Pennygången har fått funktionen av ett pilotprojekt för införandet av marknadshyror i Sverige, och det är viktigt för alla hyresgäster i Sverige att det misslyckas. Nu gäller det för oss att hålla ihop och fortsätta det gemensamma agerandet. Ställs vi en och en mot Stena är vi chanslösa, men tillsammans som ett kollektiv kan vi stå emot, och faktiskt hindra planerna på chockhöjda hyror.

Hur det slutar återstår att se. Förhoppningsvis kan Pennygången bli känt för en framgångsrik hyreskamp, istället för smyginförandet av marknadshyror i Sverige.