Hoppa till huvudinnehåll
Av
Chefredaktör

Splittrade protester i Hongkong

Proteströrelsen i Hongkong har försvagats efter erbjudanden om förhandlingar. Samtidigt har USA:s inblandning avslöjats.


De stora protesterna, som främst dominerats av studenter och stadens välmående medelklass, bröt ut efter att de av Kinas regering utlovade valreformerna till borgmästarvalet 2017 inte ansågs vara tillräckligt demokratiska. Protesterna leds främst av liberala organisationer som står nära USA och den före detta kolonialmakten Storbritannien.

De senaste veckorna har proteströrelsen framstått allt mer splittrad i takt med att deltagarantalet också sjunkit. Undersökningar visar att många hongkongbor förhåller sig skeptiska till rörelsen och demonstrationer har hållits till stöd för regeringen. Förra veckan ställde protestledarna in en planerad lokal omröstning om man ska godta den kinesiska regeringens förslag om att gemensamt diskutera hur kommande val kan göras så demokratiska som möjligt, eftersom ”oenigheten bland demonstranterna är för stor”.

Kinesiska tidningar har uppmärksammat att flera av proteströrelsens ledare och förgrundsgestalter har deltagit i möten med US-amerikanska intresseorganisationer och varnat för likheterna med ”färgrevolutionerna” i östra Europa. I våras deltog Martin Lee, grundare av liberala och västtillvända Demokratiska Partiet, i ett diskussionsmöte med National Endowment for Democracy, NED, vilket rapporteras på organisationens egen hemsida.

I diskussionspanelen satt också Anson Chan, en av den forna brittiska kolonialmaktens få representanter med kinesisk bakgrund, och en representant för NED. På mötet, som arrangerades i Washington, diskuterades just frågan om valet 2017 och ”de kinesiska ledarnas hot mot demokratin” i Hongkong, vilket kan tyckas ironiskt eftersom det är just med övergången till Kina som demokratiska val infördes i Hongkong.

Även andra av proteströrelsens ledare, som Dr Chan Kin-man och Benny Tai, har enligt läckta mail tidigare i år deltagit på möten med NED och andra US-amerikanska organisationer.

De läckta mailen uppmärksammades 29 oktober av den västvänliga Hongkongbaserade tidningen South China Morning Post som också rapporterade att ledarna i proteströrelsen fått totalt 1,3 miljoner dollar av ”anonyma donatorer som vill stödja demokrati” i maj tidigare i år. Proteströrelsen har erkänt att man mottagit donationer men vägrat avslöja avsändaren.

NED, National Endowment for Democracy, finansieras av USA:s regering och har under många decennier använts i försöken att störta regeringar som inte gått USA:s ärenden, som i till exempel Venezuela och Ukraina. Officiellt är uppdraget att ”sprida demokrati” och enligt egna uppgifter lade organisationen drygt 695 000 dollar på detta ädla uppdrag bara i Hongkong förra året.

Samtidigt bör man inte överskatta betydelsen av detta subversiva arbete signerat USA:s regering. NED finansierar och stödjer organisationer i många länder kontinuerligt. Det utgör en del av USA:s ständigt närvarande inflytande men behöver inte betyda att det är ett målmedvetet försök att vid varje möjlighet störta en sittande regering.

Tvärtom talar mycket för att USA och den hongkongbaserade finanseliten är splittrade i frågan om inställningen till Kinas regering. USA:s ekonomiska intressen i att upprätthålla en stabil relation med Kina väger tungt.