Hoppa till huvudinnehåll

Felmeddelande

  • Notice: Undefined index: field_byline i include() (rad 152 av /var/www/proletaren/sites/all/themes/proletaren/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Warning: Invalid argument supplied for foreach() i include() (rad 152 av /var/www/proletaren/sites/all/themes/proletaren/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Strutspojkens återkomst

Dansa med strutsar är fortsättningen på den fantastiska historien om Hadara i Västsahara.

Monica Zaks nya bok kunde också heta Strutspojkens återkomst. Pojken som adopterades av ett strutspar i Sahara och levde med deras flock i tio år. Innan han med kluven identitet återfördes till ordningen i beduinlägret.

Monica Zak är den författare som kan hitta en sådan historia bland de oändligt många som går runt bland världens folk. Närmare bestämt i Polisarios flyktingläger och Västsahara.

När hon insåg att den var sann sökte hon envist vidare. Det blev den otroligt spännande boken om Hadara, Pojken som levde med strutsar.

Den kom ut 2001 och har sedan dess (med 30.000 exemplar i svensk upplaga) blivit en av de mest lästa böckerna i svenska skolor och spritts på många språk, inte minst arabiska.

Där berättas också att Hadara lämnade beduinlägret, där han var gift och hade en son. Först efter sju år kom han tillbaka.

Den vanligaste frågan från hennes läsare har varit: Vad hände under dessa sju år? Efter att ha följt upp nya spår, och efter många koppar te i Hadaras yngste sons tält, kan Monica nu berätta det i Dansa med strutsar.

Sökandet i öknen efter strutsfamiljen är nära att kosta Hadara livet. Men när han till slut hittar den dansar de alla strutsdansen. Hadara hade tänkt återvända till sin egen familj efter ett tag.

Men hans lojalitet med strutsarna och de uppgifter han tar på sig, inte minst med deras ungar, skjuter upp avskedet gång på gång, år efter år. Deras spännande liv innefattar inte bara öknens dramatiska och stränga villkor, utan blir ödesdigert när välutrustade fångstexpeditioner närmar sig, på jakt efter fjädrar och kött.

Händelserna utspelar sig nästan två generationer tillbaka, då Västsahara var en spansk koloni. Genom en sierska får man ändå veta något om Marockos grymma ockupation i mitten av 70-talet.

Och genom de myter och avtryck som Hadaras liv och ständiga kamp har lämnat efter sig, betraktas han i dag som en förebild i kampen mot den marockanska ockupationen. Han var den som aldrig gav upp.

En kvinnlig hjälte finns här också. Hadaras unga hustru, Kharouba, som väntar, misströstar, hoppas. Som trots påtryckningar vägrar att gifta om sig. Som till slut, en natt, lämnar beduinlägret för att leta upp honom. En ensam kvinna i öknen med en liten son och två kameler. 

Den fantastiska historien om hur Monica sökte och fann berättelserna om Hadara finns att läsa på www.fagusforlag.se.

Bengt Ingelstam
Fakta

Strutspojkens återkomst

Litteratur
  • Dansa med strutsar
  • Av Monica Zak
  • Fagus Förlag