Hoppa till huvudinnehåll
Av

USA anklagas för mord och tortyr i Afghanistan

På afghanska nationella säkerhetsrådets (NSC) möte förklarade president Hamid Karzai att USA:s specialstyrkor måste lämna Wardak- och Logaprovinserna inom en tvåveckorsperiod. Detta efter rapporter om amerikanska truppers mord på och tortyr av afghanska civila.

Att Karzairegimen, som i sig sitter vid makten tack vare stödet från USA-trupperna, gör uttalandet säger åtskilligt om den USA-ledda Natoockupation som nu är inne på trettonde året.

”Efter en genomgripande diskussion, så är det uppenbart att beväpnade individer som tillhör de amerikanska specialstyrkorna som är stationerade i Wardakprovinsen trakasserar, besvärar, torterar och även mördar oskyldigt folk. I en nyligen inträffad incident i provinsen så försvann nio personer under en operation genomförd av denna mystiska styrka, och i en annan incident så bortfördes en student på natten från sitt hem. Två dagar senare hittades studentens torterade kropp, med halsen avskuren, under en bro… Sådana handlingar har skapat folklig avsky och hat.”

Enligt andra självständiga rapporter hittades den student som bortfördes under USA-operationen med fingrarna och huvudet avhuggna.

På en presskonferens i Kabul så sade presidentens talesman Aimal Faizi:
”President Karzai har beordrat försvarsministeriet att sparka ut de amerikanska specialstyrkorna från Wardak- och Logar-provinserna inom två veckor. De amerikanska specialstyrkorna och de illegala beväpnade grupper som skapats av dem bidrar till instabilitet och osäkerhet och de trakasserar folket i dessa provinser. Vi har fått ta emot många klagomål…”

Talesmannen Faizi tillade att de amerikanska operationerna leder till en ökad opposition gentemot den afghanska regeringen i dessa provinser och det utvecklas till ett bekymmer för regeringen Karzai.

Provinserna Wardak och Logar ligger sydväst respektive sydost om huvudstaden Kabul och är fästen för talibanerna och andra grupper som bekämpar den amerikanska närvaron. Det omfattande bruket av tortyr, drönarattacker samt mord på fångar och civila skapar uppenbara politiska problem för regimen Karzai, trots att dess regering är beroende av hundratusen Nato-militärer för sin överlevnad.

USA planerar fortsatt närvaro i Afghanistan efter tillbakadragandet 2014, men en närvaro med ett mindre truppantal, och regimen Karzai frågar sig oroligt ifall den kan överleva om de utländska truppernas närvaro minskar. Därför vänder sig Karzai nu mot de delar av Natoockupationen som är mest hatad i Afghanistan, som drönarattacker, bortförandet av civila på nätterna av specialstyrkorna och mord på fångar.

Karzai vill av politiska skäl framställa sig som civilbefolkningens beskyddare. Förra veckan fördömde Karzai en Nato-räd som dödade nio civila, vilket ledde till än större slitningar med Nato.

De mord, avrättningar och bortföranden som de amerikanska specialförbanden utför är i princip även det svenska etablissemanget medskyldiga till, eftersom Sverige krigar i Afghanistan på USA:s sida.