Hoppa till huvudinnehåll
Av
red@proletaren.se

Libyska ”frihetskämpar” sköt ihjäl 45 personer

Stora delar av den libyska huvudstaden Tripoli stod stilla i söndags i protest mot att en milisgrupp, Misratamilisen, öppnat eld mot demonstranter under fredagen och lördagen.


Minst 45 personer dödades under de två dagarna.

Fredag förra veckan hölls en demonstration som krävde att Misratamilisen skulle lämna staden. Demonstrationens mål var Misratamilisens högkvarter i stadsdelen Ghargour. Vid det tillfället dödades 43 och skadades 500 demonstranter, varav många kvinnor och barn, då Misratamilisen öppnade eld rakt in i folkmassan.

Det finns en växande ilska över kidnappningar, utpressningar, likvideringar, fängslanden och tortyr som de milisgrupper, som västvärlden använde som verktyg att störta regeringen Gaddafi för drygt två år sedan, gör sig skyldiga till.

På samma gång finns det en växande ilska över centralregeringens totala oförmåga att leverera någon form av trygghet och arbete för befolkningen.

Centralregeringens styrkor kom till platsen långt efter att skottlossningen hade upphört.

Efter det gick en annan konkurrerande milis, Libyens skydd, till attack mot Misratamilisens högvakter och satte eld på dess byggnader och fördrev Misratafolket.

Dagen efter kom förstärkningar öster-ifrån i form av Misratamilisen, som gjorde ett försök att tränga in i förorten Tajours. Då dödades ytterligare tre personer och 20 skadades.

Borgarklassen och de klaner som dominerar i Misrata var ett av västvärldens verktyg i störtandet av regeringen Gaddafi. De kräver nu en stor del av den krympande statsbudgeten.

Den Misratamilis som i fredags öppnade eld rakt in i den demonstrerande folkmassan är samma milis om av den svenska ”bombvänstern” framställdes som heroiska frihetskämpar våren 2011.
Fakta

Libyska ”frihetskämpar” sköt ihjäl 45 personer