Hoppa till huvudinnehåll
Av

Minister stoppade grekiska public service

Den grekiska regeringens beslut att stoppa alla sändningar från public service-kanalerna och avskeda samtliga anställda har lett till omfattande protester i landet. I måndags kväll meddelade högsta förvaltningsdomstolen att sändarna måste slås på igen.


Den grekiska finansministern stoppade natten till onsdag i förra veckan sändningarna från det statliga radio- och tv-bolaget ERT. Det drastiska tilltaget motiveras av de krav på nedskärningar i offentlig sektor som de internationella kreditgivarna EU, IMF och ECB ställer på Grekland.

Regeringens representant Simos Kedihoglou uttalade att det inte finns några heliga kor när landet ska spara och att privata aktörer är betydligt billigare än ERT. Enligt planen ska upp till 15000 jobb i offentlig sektor försvinna i Grekland innan 2015.

De avbrutna sändningarna i public service-kanalerna har orsakat massiva protester från det grekiska folket och när beslutet blev känt samlades tusentals demonstranter, bevakade av kravallpolis, utanför ERT-huset i Aten. Sedan dess har parken utanför ERT-huset förvandlats till en återkommande och festivalliknande protestplats med liveband och kampsånger.

Journalistfacken utlyste redan på onsdagen en 24-timmarsstrejk som stoppade de privata kanalernas nyhetssändningar medan de anställda på ERT trotsade regeringens order och fortsatte att jobba utan lön. Sändningarna har gått över nätet samt på digitala frekvenser.

– Vi kämpar för att hålla sändningarna igång och hålla ERT vid liv, säger tv-reportern Marina Demertzian till Sveriges Radio. Vi sänder dygnet runt och får mer stöd från allmänheten än vad vi hade förväntat oss.

De fackliga organisationerna i Grekland utlyste under torsdagen i förra veckan en generalstrejk i protest mot regeringsbeslutet. ”När det multinationella kapitalet och de stora arbetsgivarna kallar visar borgarpartierna sitt rätta ansikte, vilket är monopolkapitalets diktatur”, skriver den radikala fackliga fronten PAME i ett uttalande. PAME samlade också till massiva strejkdemonstrationer.

Grekiska kommunistpartiet KKE skriver i ett uttalande att regeringen genom att tysta public service-kanalerna sätter hänglås på den offentliga informationen och att utvecklingen är en varningsklocka för arbetande människor och arbetarrörelsen. KKE manar också till solidaritet med de 2700 anställda på ERT som nu ställs utan jobb.

Beslutet att stänga ner public service är anmärkningsvärt, inte minst för att det är fattat på ministernivå med mycket kort varsel och utan diskussion i parlamentet. I flera år har den grekiska regeringen lagt sig i verksamheten på ERT genom att placera politiska sympatisörer på kanalerna och pressa programmakarna att bjuda in ministrar. I flera månader har de anställda på ERT genomfört strejker i protest mot planerade omstruktureringar på företaget.

Frågan är om sändningsstoppet har fler motiv än de rent ekonomiska. Är detta regeringens sätt att få de anställda på ERT att rätta in sig i ledet? Om så är fallet kan vi i landet som kallas demokratins vagga på sikt få ett helt politikerstyrt public service.

Beslutet att lägga ner ERT har skapat en spricka i den grekiska koalitionsregeringen. Premiärminister Antonis Samaras (Ny Demokrati) försvarar beslutet medan de två andra partierna i regeringen kräver att sändarna omedelbart slås på. Domstolsutslaget i måndags tvingar Samaras att backa men förhindrar inte omfattande nedskärningar och omstruktureringar inom ERT. Premiärministern säger sig ha för avsikt att starta verksamheten på ERT igen, men i mindre skala. När detta sker är i dagsläget oklart.
Fakta

Minister stoppade grekiska public service

ERT
  • Grekiskt public service-företag startat 1938.
  • Finansieras genom en extra avgift på hushållens elräkningar.
  • 2700 anställda.
  • Sände fram till onsdag förra veckan genom tre tv-kanaler och fyra radiokanaler.