Hoppa till huvudinnehåll
Av
patrik.paulov@proletaren.se

Folken i Sydeuropa på fötter

I södra Europa genomförs varje vecka nya strejker och protester mot den EU-dikterade högerpolitiken och dess effekter.

Lördag 16 februari demonstrerade tusentals spanjorer i 50 städer mot det ökande antalet vräkningar i krisens spår. De senaste fem åren har hundratusenstal människor vräkts från sina hem då de inte haft råd att betala sina bolån.

Dagen efter var det vårdanställda som gick ut i massomfattning i sexton städer. Under paroller som ”Din hälsa säljs ut” och ”Nedskärningar i vården är ett brott”.

Spaniens styrande har omfattande vård-privatiseringar på programmet. I Madrid planerar den regionala regeringen att låta privata företag ta över driften på en tredjedel av sjukhusen samt tio procent av vårdcentralerna.

I grannlandet Portugals huvudstad Lissabon demonstrerade på lördagen 5.000 personer mot åtstramningarna. Protesten organiserades av den fackliga centralorganisationen CGTP.

Höjda elpriser i kombination med vinterkyla har väckt kraftiga reaktioner i Bulgarien. Tusentals har demonstrerat under flera dagar och krävt regeringens avgång.

Förra veckan var pensionärer i Aten, Grekland, ute på gatorna i protest mot att de sänkta pensionerna inte räcker till att betala el eller mediciner.

Onsdag 20 februari, dagen efter denna tidnings pressläggning, går grekerna ut i en dygnslång generalstrejk till försvar för kollektivavtalen. Den radikala fackliga fronten PAME kallar samma dag till strejkdemonstrationer.