Hoppa till huvudinnehåll
Av
patrik.paulov@proletaren.se

Massprotest i Aten mot arbetslösheten

Nio demonstrationer sammanstrålade i en jättelik protest i den grekiska huvudstaden Aten lördag 1 november. Ett av syftena med demonstrationen var att ena de arbetslösa och arbetande bakom gemensamma krav.

Protesten samlade uppemot 100 000 greker från hela landet. Initiativtagare var den fackliga fronten PAME, som står Greklands kommunistiska parti (KKE) nära.

Över 1000 organisationer representerande olika grupper av arbetare, bönder, egenföretagare, studenter och kvinnor hade hörsammat uppmaningen från PAME att ansluta sig till demonstrationen och dess krav.

Frågan om arbetslösheten är en jättefråga för den grekiska arbetarklassen. Enligt PAME är den officiella statistiken om närmare 30 procentig arbetslöshet en underdrift. Dessutom har ungdomsarbetslösheten passerat 50 procent. Till det ska läggas de hundratusentals greker i arbete som inte fått sin lön på månader eller står utanför socialförsäkringssystemet.

PAME konstaterar att kapitalisterna använder arbetslösheten till att pressa de arbetande att acceptera både lönesänkningar och försämrade arbetsvillkor.

Därför har den radikala fackliga fronten under hösten fokuserat på frågan om arbetslösheten med syftet att gemensam mobilisera de arbetande och arbetslösa mot deras gemensamma fiende, kapitalistklassen.

De samlande krav som PAME lade fram till demonstrationen 1 november var bland annat att en arbetslöshetsersättning för alla arbetslösa på 600 euro i månaden ska införas, att ingen ska arbeta för en lön under 751 euro och att lägstanivån för pensioner ska höjas till 600 euro.

Dessutom reses krav på att alla lagar som slår mot arbetarnas rättigheter, som försämrar sjukförsäkringar, pensioner och löner eller kollektivavtalet måste rivas upp.

Vid de nio demonstrationernas gemensamma mötesplats utanför parlamentet talade Giorgos Perros från PAME:s ledning. Han förklarade att arbetarklassen och folket måste kräva sin rätt och ta strid mot EU-politiken och vägra betala den stats-skuld som andra skapat.

Protesterna kommer att fortsätta. Nästa steg är mobiliseringen till en ny generalstrejk torsdag 27 november.
Fakta

Massprotest i Aten mot arbetslösheten

Vad är PAME?
  • Alla arbetares militanta front (PAME) grundades 1999 på initiativ av Greklands kommunistiska parti (KKE), men i PAME finns också vänstersocialdemokrater. Syftet var att skapa en kämpande facklig klassorganisation.
  • PAME är inget alternativt LO, utan en front som verkar inom de existerande fackliga organisationerna. Anslutna till PAME är förbund, regionala fackliga organisationer, klubbar och enskilda förtroendevalda.
  • Den fackliga fronten samarbetar i en bred allians med bland andra PASEVE, som samlar egen- och småföretagare, PASY, som samlar militanta småbönder och studentorganisationen MAS.