Hoppa till huvudinnehåll
Av

Samling för mångfald i Köpenhamn

Terrordådet i Köpenhamn i lördags väcker avsky. Men Kommunistisk Parti i Danmark menar att lösningen inte är hårdare terroristlagar och mer övervakning utan en politik mot social utslagning och mot underblåsandet av hat och splittring.


På måndagskvällen samlades hela 30.000 människor i Köpenhamn i en manifestation för mångfald. Även i andra städer i Danmark gick invånare ut på gatorna.

Händelserna har skakat om Danmark. Men i synen på hur terrorismen ska bekämpas går åsikterna isär.

I ett uttalande från danska Kommunistisk Partis ordförande Jørgen Petersen om de dramatiska händelserna framförs också en varning för att detta terrorattentat utnyttjas i reaktionära syften.

Vi citerar uttalandet i sin helhet.

”Kommunistisk Parti fördömer de senaste dygnens terroristattack i Köpenhamn. Samtidigt varnar vi för att använda attackerna för att ytterligare eskalera våldet och hatet.

Vi varnar för ytterligare skärpning av terrorlagstiftningen och den systematiska övervakningen av folken inom EU, vilket är det största hotet mot yttrandefriheten i våra länder.

Såväl mötet i kulturhuset Krudttønden som den judiska synagogan övervakades av säkerhetspolisen PET och skyddades av beväpnade poliser men det hindrade inte terrorattackerna. Mer övervakning och bättre beväpning av polisen kommer inte att lösa någonting.

För att frustration, vanmakt och religiös och politisk fanatism och våld ska kunna hejdas krävs det en politisk kurs-ändring i Danmark som förhindrar social utslagning. Det krävs också av ett slut på den växande antimuslimska våg som sätter hatstämpel på hela befolkningsgrupper. Samtidigt krävs det en uppgörelse med den så kallade aktivistiska danska utrikespolitik som engagerar Danmarks imperialistiska rövarkrig och statsterrorism, inte minst i Mellanöstern.”

Precis som efter Charlie Hebdo-attacken i Paris har det i Danmark blossat upp en debatt om yttradenfrihet.

Tidningen Arbejderen, som ges ut av Kommunistisk Parti, kommenterar debatten på ledarplats under rubriken ”Yttrandefriheten är inte klasslös”.

Vi citerar:

”På Arbejderen vill vi gärna använda vår yttrandefrihet till att säga att vi, trots vår solidaritet med offren, och trots att Arbejderen är en ickereligiös tidning, inte har några planer på att trycka teckningar som smädar människor som är religiösa. Det är inte vår dagordning.

Vi anses att yttrandefriheten inte kan ses isolerad från den värld och tid vi lever. När vi bedömer hur vi ska använda vår yttrandefrihet tar vi ställning utifrån vad som gagnar arbetarbefolkningens liv och kamp för en bättre värld.

Splittring och smädelse gagnar bara reaktionens mörka krafter. Istället måste vi byggar broar och skapa sammanhållning och solidaritet över religionsgränser, hudfärg och etnisk härkomst.”

Arbejderen konstaterar att det största hotet mot yttrandefriheten i Danmark inte är terror utan de antiterrorlagar som införts i spåren av 11 september.