Hoppa till huvudinnehåll
Av
Chefredaktör

Svekavtal splittrar Syriza

Greklands premiärminister Alexis Tipras meddelade förra veckan sin avgång för att bana väg för nyval. Samtidigt lämnar 25 parlamentsledamöter regeringspartiet Syriza för att bilda ett nytt vänsterparti.


Syriza och premiärminister Alexis Tsipras står stadigt fast vid att genomföra de barbariska åtstramningar för nya lån som de förhandlat fram tillsammans med EU. Genom att framkalla nyval vill Tsipras stärka sin position för att kunna genomföra det nyliberala reformpaketet.

Alexis Tsipras meddelade sin avgång i torsdags förra veckan. I grekiskt tv sade han sig vara stolt över sin tid vid makten och att han fått till ”ett bra avtal för landet”. Kort därefter offentliggjorde den tidigare energiministern och Syriza-ledamoten Panagiotis Lasafanis att han och ytterligare 24 ledamöter bildar ett nytt parti, Folklig Enhet, utifrån motståndet mot nedskärningspaketen.

Under en tid har det ryktats om nyval eftersom Syriza-regeringen vid en eventuell förtroendeomröstning skulle vara beroende av stöd från oppositionen. Detta efter att över 40 Syriza-ledamöter på olika sätt revolterat mot partilinjen och godkännandet av nedskärningspaketen.

Enligt den grekiska konstitutionen måste regeringspartiet ha stöd av minst två femtedelar av parlamentet. Men de oppositionspartier som stött nedskärningspaketen, från konservativa Ny demokrati till socialdemokratiska Pasok, har meddelat att Syriza inte kan räkna med deras stöd i en förtroendeomröstning.

Genom att meddela sin avgång vill Tsipras tvinga fram nyval där han räknar med att Syriza, trots sveket i förhandlingarna med EU, på nytt ska bli största parti. Enligt Greklands konstitution måste visserligen först övriga partier tillfrågas om regeringsbildning men ingen lär lyckas utifrån dagens parlamentariska sammansättning.

Nyvalet ser ut att hållas den 20 september. Genom att hålla det så tidigt som möjligt vill Alexis Tsipras förekomma partiets kongress som ska hållas senare i höst och samtidigt försvåra för utbrytarna i Folklig Enhet att organisera sig. Dessutom lär Tsipras och Syrizas folkliga stöd erodera i takt med att nedskärningarna och försämringarna börjar verka.

På åtta månader har Syriza gått från vallöftet ”inga nedskärningar” inför valet i januari till att nu bli det parti som nu står berett att genomföra de kraftigaste nedskärningarna inom EU hittills. Detta trots att en överväldigande majoritet på 61 procent röstade nej till EU:s reformpaket i juli månads folkomröstning.

Alexis Tsipras har trots detta ett relativt stort folkligt stöd. Många greker är rädda för vad ett utträde ur EU skulle innebära och ser inget alternativ bortom det kapitalistiska systemet. Tsipras har kunnat profitera på att framstå som den folklige förhandlaren som nu ska försöka genomföra de ”nödvändiga” nedskärningarna på ett så humant sätt som möjligt.

Syriza har från början varit inställda på att administrera kapitalismen istället för att bekämpa den utan att ens överväga möjligheten att lämna EU. Därmed har partiet istället för en antikapitalistisk väg framåt, presenterat en enda möjlig nyliberal EU-väg framåt.

Det är denna politik som utbrytarna i Folklig Enhet kritiserar. De vill representera det folkliga nej till nedskärningar som gavs i omröstningen i juli.

Sedan i våras har de argumenterat för att Grekland måste vara berett att lämna eurosamarbetet och säga nej till EU:s krav. Det skulle, enligt dem, göra det möjligt för en radikal utveckling i Grekland.

Inför nyvalet får alltså kommunistpartiet KKE sällskap till vänster om Syriza. Men KKE menar att Lazafanis vänsterfalang ger falska förhoppningar eftersom en återgång till drachmer och utträde ur EU knappast skulle lösa den ekonomiska krisen.

I en intervju i den grekiska tidningen Real News som publicerades förra helgen ställer sig KKE:s partiordförande Dimitris Koutsoumbas skeptisk till ett samarbete med Folklig Enhet.

– Det grekiska folket får inte bli åskådare till samma föreställning igen. Dessutom är uppföljaren sämre än originalet. Alla så kallade antiavtals-fronter har alltid lett till nya avtal.

Samtidigt som motsättningarna i parlamentet hårdnar växer sig också andra motsättningar allt större. I juli månad kom 50000 flyktingar till Grekland, fler än under hela förra året.

De kommer till ett Grekland med ett nedmonterat socialt system och många bor i enkla tältläger. Nynazistiska Gyllene Gryning, som också motsatt sig EU-nedskärningarna, lär fortsätta att försöka ställa greker mot dessa flyktingar.

Om KKE, eller för den delen nybildade Folklig Enhet, ska lyckas i nyvalet räcker det inte bara med att presentera en möjlig och trovärdig väg framåt. De måste dess-utom överbrygga de motsättningar som fascistiska krafter står beredda att utnyttja.