Hoppa till huvudinnehåll

Felmeddelande

  • Notice: Undefined index: field_byline i include() (rad 152 av /var/www/proletaren/sites/all/themes/proletaren/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Warning: Invalid argument supplied for foreach() i include() (rad 152 av /var/www/proletaren/sites/all/themes/proletaren/templates/node/node--article--full.tpl.php).

”Dollarjakten är viktigast”

”Även om dissidenterna själva inte vill erkänna det, är de inte särskilda kända i Kuba utanför den utländska diplomat- och presskåren.”

Orden kommer från den hemligstämplade rapporten ”USA och oppositionens roll på Kuba” från 15 april 2009. Den är skriven av Jonathan Farrar, högste chef för USA:s intressekontor i Havanna. Tack vare Wikileaks är den offentliggjord.

Rapporten ger en avslöjande bild av oppositionens brist på folkligt stöd. I den sägs också att för dessa påstådda demokratikämpar är jakten på dollar viktigast.

”…den största ansträngningen riktas mot att få ihop tillräckligt med resurser till huvudorganisatörernas och deras viktigaste anhängares dagliga uppehälle”, skriver Jonathan Farrar och pekar på att det också orsakar interna konflikter.

”Med sökande av resurser som huvud-angelägenhet verkar den andra viktigaste sysselsättningen vara att begränsa eller marginalisera aktiviteterna hos allierade för stunden, och därmed behålla makten över och tillgången till de otillräckliga resurserna.”

Att pengaflödet trots allt fortsätter beror på att de oppositionella ses som viktiga röster för att svartmåla Kuba i omvärlden.

Oppositionens usla förankring är samtidigt en förklaring till USA:s försök att hitta nya verktyg, som sociala medier, för att slå mot Kuba.