Hoppa till huvudinnehåll
Av
patrik.paulov@proletaren.se

Krafttag mot ekonomiskt sabotage

Den venezuelanska borgarklassen har under långt tid saboterat landets ekonomi. Detta tänker den socialistiska regeringen Maduro sätta stopp för.

Det ekonomiska kriget har medfört att det periodvis har rått brist på dagligvaror som mjölk och toalettpapper. På andra varor har priserna skjutit i höjden.

Den venezuelanska företagarsammanslutningen och högeroppositionen skyller ifrån sig och hävdar att problemen beror på att den förda politiken misslyckats.

Ekonomiskt sabotage för att skapa folkligt missnöje är inget nytt i Venezuela. Det har varit ett av kapitalisternas viktigaste vapen sedan Hugo Chávez för femton år sedan inledde den ”bolivarianska revolutionen”.

Naturligtvis skapar varubrist och höga priser missnöje. Men när president Nicolás Maduro och det regerande socialistpartiet PSUV i december förra året tog till kraftfulla åtgärder mot sabotaget resulterade det i ökat väljarstöd i kommunvalet.

Då var det ockerpriserna på elektronikvaror som uppmärksammades. Inspektörer skickades till butikerna skyddade av soldater. Resultatet blev kraftiga prissänkningar.

Ett annat verktyg mot sabotaget är Lagen om rättvisa priser, som trädde i kraft förra veckan. Den reglerar bland annat priser och vinster på varor. Enligt lagen är en vinstmarginal på mer än 30 procent brottslig och hårda straff väntar den som hamstrar varor eller spekulerar för att driva upp priserna.

De privata företag som vägrar att följa lagen kan komma att förstatligas. Hårda tag väntas också mot den utbredda smugglingen. Under de senaste veckorna har flera tillslag gjorts mot stora lager av mat och bränsle som var tänkta att säljas till högre priser i grannlandet Colombia.

I samband med att den nya lagen trädde i kraft lovade Maduro att fullfölja den socialistiska omvandlingen som Chávez inlett och genomföra en ”ekonomisk revolution”.
Fakta

Krafttag mot ekonomiskt sabotage