Hoppa till huvudinnehåll
Av

Rysk antigayaktivist gripen på Kuba

Kubanska myndigheter har gripit den ryske antigayaktivisten och högerextremisten Maxim Sergejevitj Martsinkevitj på ett hotell i Havanna.

Maxim Sergejevitj Martsinkevitj är sedan en tid tillbaka efterlyst i sitt hemland Ryssland där han står åtalad för uppvigling till etniskt och socialt hat. Brottet kan ge mellan tre och fem års fängelse. Även ukrainska myndigheter har utfärdat en arresteringsorder på honom.

Maxim Sergejevitj Martsinkevitj är ledare för en grupp som kallas för Occupy Pedophilia. Gruppen har genom annonser lockat till sig unga homosexuella. Dessa har därpå kränkts och misshandlats. Övergreppen har filmats och lagts ut på sociala medier.

2007 dömdes Maxim Sergejevitj Martsinkevitj till tre års fängelse för liknande brott. Han hade då framställt och spridit videoinspelningar där hemlösa och asiatiska gästarbetare torterades. Han ska även ha uppträtt med hakkors och skrikit Sieg Heil.

Under denna tid var Maxim Sergejevitj Martsinkevitj ledare för gruppen Format18 som beskrivs som den ryska nynazistiska rörelsens väpnade gren. I samband med gripandet 2007 stängdes gruppens hemsida ner av de ryska myndigheterna.

Maxim Sergejevitj Martsinkevitj är född 1984 och uppvuxen i en relativt välmående förort till Moskva. Han går under smeknamnet ”Macheten”, har studerat arkitektur på universitetet men försörjer sig som affärsman.

Kubanska myndigheter förhandlar nu med sina ryska motsvarigheter om ett snart överlämnade.