Hoppa till huvudinnehåll
Av
red@proletaren.se

Sabotage mot fredsavtalet i Colombia

Det colombianska fredsavtalet hotas av nya provokationer från regeringssidan. Farc-gerillan rapporterar om upprepade brott mot avtalet.

Den marxistiska gerillan Farc-EP i Colombia meddelar i en presskommuniké att 97 fångar i fängelset San Isidro i Popayan har startat en hungerstrejk för att uppmärksamma den dåliga eller obefintliga sjukvården i fängelset.

Den 17 februari avled gerillasoldaten Mario Fernández Puyo. Han var en politisk fånge från Farc-EP som en vecka tidigare knivhuggits av en annan fånge med psykiska problem. Efter en vecka utan sjukvård dog han av den infektion han ådragit sig i sårskadan.

Idag samlas de fortfarande ”fria” gerillasoldaterna i normaliseringsläger, som i enlighet med fredsavtalet upprättats av staten. Det är byar där de skall bo i kanske flera år tills de fått utbildning och ”civiliserats” så att de kan slussas ut i samhället.

Enligt en kommuniké från den colombianska armén är de numera internerade i dessa läger. Den exgerillasoldat som påträffas utanför lägren kommer att arresteras. Om detta har Farc hittills varit tyst.

Fortfarande har den amnesti som överenskommits i Havannafördraget inte trätt i kraft. Lägren som skulle ha stått färdiga för länge sedan är på de flesta håll en sanitär katastrof. Här bor män, kvinnor och barn som lämnat djungeln för att leva i fred. Nu är de internerade utan att amnestin trätt i kraft.

Den 24 februari arresterades gerillaledaren Julio Enrique Lemos Moreno alias ”Nader”. Han är sjuk i hepatit B (gulsot) och var på väg att via ett av normaliseringslägren komma till en specialistklinik i Medellín då han arresterades av den nationella polisen. Det ryktas att ytterligare två gerillasoldater arresterats.

Detta är enligt Farc ett brott mot fredsöverenskommelsen. Ingen gerillasoldat eller någon som efterlysts för att ha samarbetat med Farc skall arresteras utan istället behandlas enligt lagen om amnesti. Lagen skall ge amnesti för allt utom brott mot mänskliga rättigheter. Det vill säga medlemskap eller ledarskap i Farc-EP skall inte vara grund för något straff överhuvudtaget och tills dessa brott prövats enligt ovan nämnda lag skall alla som är fria vara fria.

Förutom detta flyr människor från vissa gränsprovinser till Venezuela därför att paramilitärer besätter de landområden som gerillan lämnar.

Den 1 mars ska gerillan inleda överlämningen av vapnen till FN. Då skall 30 procent av vapnen återlämnas, den 1 maj ytterligare 30 procent och under juni de återstående 40 procenten.

Vägen till fred är kantad av provokationer från regimen. Det börjar bli mer och mer klart att det bara är det internationella samfundets kontroll och internationell publicitet om brotten mot fördraget som kan säkra freden.

Förra veckan hamnade gerillan i strid med förmodade paramilitärer där två dödades och två skadades. Detta sågs som ett allvarligt brott mot fredsfördraget och Farc har tvingats lova att det inte skall upprepas.

Frågan är vad som kommer att hända om regeringens provokationer leder till ytterligare stridigheter. Har de gerillasoldater som befinner sig på marsch mot lägren fråntagits rätten att försvara sig?

Det är många frågor som reses inför överlämningen av vapnen. Situationen är kuslig som så många gånger förr i Colombias blodiga historia. Att soldater blir avrättade efter att ha överlämnat vapnen har hänt förr.

Pär Magnusson