Hoppa till huvudinnehåll
Av

Vill rädda amerikaner med kubansk medicin

Den US-amerikanske kongressledamoten Joe Garcia anklagas för förräderi av politiska krafter inom kongressen, framför allt från Miami. Bakgrunden är Garcias förslag att lätta en aning på USA:s blockad mot Kuba och på prov inhandla det kubanska läkemedlet Heberprot-B.

I USA blir varje år 70.000 medborgare amputerade på grund av diabetesfot. Heberprot-B betraktas som det enda läkemedlet i världen som kan behandla diabetesfot för att undvika amputering.

I stället för att ge de 70.000, i huvudsak fattiga USA-medborgarna, ett hopp om att undvika amputering, har Joe Garcia, utsatts för en kanonad av kritik från den republikanska extremhögern i kongressen. Kritiken anförs av ordföranden i representanthusets utskott för utrikesfrågor, kuban-amerikanska Ileana Ros-Lehtinen, född 1952 på Kuba, samma år som Fulgencio Batista genomförde en militär statskupp. Vid revolutionens seger 1959 lämnade hon Kuba tillsammans med sina föräldrar och bosatte sig i Miami.

– Det handlar bara om medicin, försvarade sig Joe Garcia.

Han menade också att den som vill prata politik kan göra så. Men underströk att han inte vill avsluta sin mandatperiod i kongressen med att ha ignorerat det faktum att det finns tusentals medborgare med diabetesfot som riskerar amputering därför att ett läkemedel inte får inköpas på grund av blockaden mot Kuba.

– Om behandlingen fungerar, varför skulle vi inte kunna köpa in det för att använda det?

Alla seriösa experter på medicin och hälsovård i världen ger Kuba ett stort erkännande inom detta område. Washington Post skrev för ett decennium sedan att om USA hade haft samma barnadödlighet som Kuba hade 2500 USA-barn kunnat vara i livet idag. Detta trots en ekonomisk blockad som enligt en färsk rapport från Kuba fördyrar all handel med 70 procent.

Det paradoxala har alltså uppstått, att Kubas internationellt erkända läkemedels-industri skulle kunna rädda ett stort antal diabetessjuka USA-medborgare. Men amputeringssågen kommer att göra sitt på grund av den egna regeringens blockad mot Kuba. Blockaden är i dag ett fördärv, inte bara mot Kubas utveckling utan även mot USA:s eget folk.

Besattheten och hatet mot Kuba från Ileana Ros-Lehtinen & Co skapar personliga tragedier på bägge sidor, skriver Edmundo Garcia, en kubansk radiopresentatör i Miami. Denne tar den andre Garcia, Joe, i försvar och har liksom kongressledamoten ådragit sig den kubansk-amerikanska extremhögerns ursinne.

Joe Garcia var den förste kubanättling med partibok hos demokraterna som valdes till representanthuset. I valet 2012 slog han republikanen David Rivera i det 26:e valdistriktet i Miami, också han med kubanskt påbrå. Han har försiktigt distanserat sig från de tongivande republikanerna som till exempel Ileana Ros-Lehtinen.

Men förslaget att lätta på blockaden mot Kuba för att inhandla läkemedlet Heberprot-B orsakade ett ramaskri hos den ”kubansk-amerikanska maffian i Miami”, som Edmundo Garcia beskriver sina landsfränder i Miami.
Valet av en kuban-amerikansk demokrat bekräftar att allt fler kubaner födda i USA ifrågasätter USA:s officiella blockadpolitik mot Havanna.
Dick Emanuelsson

Tegucigalpa, Honduras