Hoppa till huvudinnehåll

Felmeddelande

  • Notice: Undefined index: field_byline i include() (rad 152 av /var/www/proletaren/sites/all/themes/proletaren/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Warning: Invalid argument supplied for foreach() i include() (rad 152 av /var/www/proletaren/sites/all/themes/proletaren/templates/node/node--article--full.tpl.php).

En systerförening på andra sidan muren

Nyligen hemkommen från en resa till Palestina läser jag i tidningen hur den annars så medievänliga och pratglada (slutade han någonsin prata i VM-studion?) Erik Hamrén, tillika förbundskapten i Svenska herrlandslaget i fotboll, inte ville svara på frågor om kvinnors situation i Iran, då laget inom kort möter Irans motsvarighet. Nu hävdades det till hans försvar att han inte har mandat att svara i politiska frågor och att detta är förbundets ansvar.

Det må var hursomhelst med vem som skall svara på frågan, men det är ytterligare ett bevis på att idrott och politik är tätt sammanflätade. Att det ligger väldigt mycket politik i hur sport utövas, vilka som får utöva och till och med vilka som får åskåda sportaktiviteter.

På Proletären FF:s brigadresa till Palestina blev detta väldigt tydligt.

När Israel inte bara hindrar folk från att se sport utan även aktivt söker förhindra ett helt folk att utöva idrott.

När det är en utmaning att ta sig till matchen.

När vägspärrar, muren och förtryck stoppar palestinier.

När den lilla flickan med glädje i ögonen packar sin väska inför ett träningsläger men med oro i hjärtat då hon aldrig vet om hon får komma dit, om vännerna får komma dit, om planen står kvar, om man får använda den tillsammans (Israel har hävdat att sammanslutningar av folk är upplopp vilket omöjliggjort lagsporter).

I denna fruktansvärda situation blir det uppenbart att idrott och politik går hand i hand. Detta är även en åsikt som idrottsklubben Proletären FF delar och som är en av klubbens fundament. Att man måste jobba på flera plan för allas rätt och möjlighet att utöva idrott på lika villkor.

Så det var en befrielse och en kärlek vid första ögonkastet när vi efter att ha kört förbi koloniala bosättningar, längs med åtta meter hög betong och igenom automatgevärsskyddade checkpoints, träffar Birzeit Club, som med samma självklarhet som PFF är aktiva i många aspekter av samhället. Där det är en självklarhet att delta i kulturella aktiviteter, ett måste att ta sitt sociala ansvar för varandra och för samhället. Allt bygger på en djupt grundad tanke att utifrån en socialistisk anda verka för idrott åt alla. För alla åldrar, för alla kön, för alla.

I den mån man kan, vill säga. För Israel uppskattar inte klubbmedlemmarnas engagemang. Alla i styrelsen har suttit i israeliskt arrest minst två gånger var, mycket tack vare sitt engagemang i klubben.

Även om Proletären FF inte lyder under samma direkta förtryck kände man genast att det fanns djupa och ömsesidiga värderingar. Att man jobbar åt samma håll. Man delar samma mål.

En systerförening på andra sidan muren.
Klas Strömqvist

Löparbrigaden