Hoppa till huvudinnehåll

Felmeddelande

  • Notice: Undefined index: field_byline i include() (rad 152 av /var/www/proletaren/sites/all/themes/proletaren/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Warning: Invalid argument supplied for foreach() i include() (rad 152 av /var/www/proletaren/sites/all/themes/proletaren/templates/node/node--article--full.tpl.php).

”Befrielsen är omöjlig utan kvinnornas deltagande”

– Vi har tagit vår plats och visat att vårt folks befrielse inte är möjlig utan kvinnans deltagande, säger Zilan Rojhelat från den kurdiska organisationen KJAR. Här ger hon sin syn på på kriget i Syrien och kampen mot det imperialistiska systemet.

Proletären träffar Zilan Rojhelat efter ett offentligt möte i Karlstad anordnat av Kommunistiska Partiet, RKU och KJAR, Paraplyorganisationen för fria kvinnor i östra Kurdistan. Zilan Rojhelat, ansvarig för KJAR-Europa har tagit sig till Sverige från Tyskland, för detta och andra möten i Skandinavien och efter föredraget ska hon direkt vidare till nästa destination. 


– Jag lever som en yrkesrevolutionär, ständigt på resande fot, sover och äter hos kamrater som organiserar möten. Så jag har ingen fast punkt på det viset och har inga egentliga ägodelar mer än kläderna jag har på kroppen.

– Jag levde i den kurdiska diasporan och hade ett vanligt liv som så många andra. Men när situationen förändrades i mitt hemland kände jag att det var min plikt att göra något så jag tog steget fullt ut. Nu arbetar jag heltid för KJAR i Europa. 


• Hur ser KJAR:s arbete ut i Sverige och Europa?

– Vi arbetar för kurdiska kvinnors frihet och jämställdhet i den kurdiska diasporan. Mot hedersförtrycket, objektifieringen, mot hela den patriarkala synen på kvinnan. Vi vill lyfta och belysa kvinnans viktiga roll i kampen för demokrati och jämlikhet.

– Här är kvinnorna i YPJ [i norra Syrien] ett lysande exempel. De visar att de inte bara är till för ta hand om hushåll, barn och samtidigt vara attraktiv för mannen. I Mellanöstern i synnerhet är synen på kvinnan att hon inte kan utföra vissa traditionella mansroller, som att kämpa i krig. Men vi har tagit vår plats och visat att vårt folks befrielse inte är möjlig utan kvinnans deltagande.

– Det som händer i norra Syrien/västra Kurdistan med YPJ:s framgångar är unikt i Mellanösterns historia och ett exempel för kurdiska kvinnor i Europa som lever under patriarkalt förtryck.

• Hur ser du på krigets utveckling och orsaker?

– Kriget handlar i grunden om att rita om Mellanösterns karta för imperialismens intressen. Vi litar inte på stormakterna, det kurdiska folkets historia har visat att vi endast kan lita till vår egen förmåga.

– Ta exemplet Irak. Man använde argumentet att Saddam Hussein förfogade över massförstörelsevapen för att intervenera i Irak. Men om man verkligen ville slå ut Saddam Husseins kemiska stridsmedel, varför agerade inte USA och Nato när han gasade ihjäl över 5000 kurder i Halabja 1988? Det var aldrig USA:s plan att stoppa Saddam från att använda massförstörelsevapen eller att införa demokrati.

– Se på Irak idag, det är i det skicket de vill lämna även Syrien därför litar vi inte på någon utomstående makt. Men vi välkomnar det stöd som är uppriktigt och gynnar kampen för demokrati och jämställdhet i Syrien.

• Det har implementerats vapenvilor på sina håll i Syrien och det förbereds för fredssamtal. Är inte det ett steg framåt?

– Vi är för en fredlig lösning av situationen där alla parter i Syrien, utom terrorgrupperna, kan delta i samtal. Just nu är vi exkluderade från samtalen. Alla samtal som exkluderar delar av folken är dömda att misslyckas.

– Det är på grund av Turkiets och Saudiarabiens intressen som PYD [Demokratiska unionspartiet] hålls utanför samtalen och därför erkänner vi inga uppgörelser som kommer därur. – Syrien är en krutdurk i Mellanöstern där världens stormakter har sina egna intressen. Den som kommer segrande ur det här kriget kommer att ha stort inflytande över regionen för lång tid framöver. IS skapades av Turkiet, Nato och Saudiarabien för att destabilisera regionen och öka sitt inflytande. Men ingen hade räknat med att våra självförsvarsstyrkor skulle uppstå och slå tillbaka så framgångsrikt.

• I Sverige håller politikerna på att smygansluta oss till Nato. Det skulle betyda att vi skulle hamna i militärallians med Turkiet. Hur ser du på det?

– Det är självklart dåligt för svenskarna och för oss. Nato skapades för att gynna imperialismens intressen och bekämpa demokratisk utveckling i världen. Nato arbetar inte för demokrati och frihet, se exemplet Irak igen, eller Afghanistan eller Libyen. De som blir medlemmar i Nato blir automatiskt en odemokratisk stat.

• Konsekvenserna av kriget i Syrien har kommit till Europa i form av stora flyktingvågor under hösten och vintern och den frågan har debatterats flitigt. Vad behöver göras för att integrera dessa människor?

– Situationen ser likadan ut i hela i Europa, det är inget nytt problem. Problemet började med att ni, de imperialistiska staterna, lade näsan i blöt och förstörde relativt välfungerande stater. Exemplen Afghanistan och Irak återigen.

– Grundproblemet är imperialismen. Så länge de imperialistiska angreppskrigen, vapenförsäljningen till diktaturer och destabiliseringen av länder i Mellanöstern pågår kommer det komma flyktingar, ni har er själva att skylla.

– Sverige skänker 700 miljoner till en odemokratisk stat som Turkiet för att flyktingar inte ska ta sig till Europa, när Turkiet är en av de största orsakerna till flyktingvågen och utför systematiskt våld och terror mot civila kurder i Turkiet. Ge de pengarna till oss istället, som på plats försöker bygga upp en framtid för människorna i västra Kurdistan och Syrien. Det är vi som bekämpar terrorgrupperna, medan Turkiet förser dem med vapen. Vi flyr inte för vi har en organisation och en apparat som reser kampen som alternativ.

– För integration av människor behövs sysselsättning. Men det är inte ens önskvärt för kapitalisterna. De talar ömt om humanism och hjälp till flyktingarna men i själva verket vill man splittra och skapa lågavlönad reservarbetskraft.

– Kapitalisterna tog emot så mycket rättslös, utbildad och desperat arbetskraft de ansåg att de behövde sedan satte de stopp. Nu när behoven är tillgodosedda är Europas gränser stängda. Var är humanismen nu? 
Så länge Bryssel och Washington dikterar Sveriges ekonomiska politik kommer ni inte kunna integrera flyktingarna.

Anders Wiklund