Hoppa till huvudinnehåll
Av
Chefredaktör

Body Shop säger upp israelisk leverantör

Kosmetikakedjan The Body Shop bryter med den israeliska leverantör som producerat havssalt till en av kedjans produkter. Men beslutet har enligt butikskedjans företrädare inget med Israels ockupation eller kraven på bojkott av israeliska varor att göra.


I oktober förra året erkände The Body Shop att hudvårdsprodukten Dead Sea Salt Scrub innehåller saltkristaller från en israelisk leverantör. Detta efter att konsumenter ställt frågan om produkten på företagets Facebook-sida, och hur det gick ihop med butikskedjans ”etiska handel”. Butikskedjan försvarade sig bland annat med att leverantören verkade i ”ej omtvistade områden”.

Nu ska den kontroversiella produkten fasas ut. För Proletären bekräftar butikskedjan att de bytt leverantör till ett spanskt företag.

– Vi uppdaterar sortimentet. Mediterranean Sea Salt Scrub kommer nu att ersätta Dead Sea Salt Scrub som fasas ut ur sortimentet, svarar The Body Shops Sveriges pressansvarige Anna Tjäder via mail, efter att Proletären först sökt henne på telefon.

Enligt The Body Shop har detta dock inget att göra med Israels ockupation av Palestina eller konsumenters krav på att inte köpa in israeliska produkter.

– Vi har identifierat en leverantör som kan leverera havssalt som är mer hållbart framtagen, miljömässigt.

På följdfrågan om The Body Shop har fått in många synpunkter från kunder i frågan om produkter från Israel får vi ett undvikande svar.

– Vi arbetar hårt med att hela tiden bli bättre och alla synpunkter är därför mycket välkomna.

I februari i år krävde Palestinagrupperna i ett öppet brev att The Body Shop drog in produkten Dead Sea Salt Scrub. I ett svar skrev The Body Shop bland annat att de nu ”går vidare med att se hur vi kan öka transparensen kring våra produkter och ytterligare säkerställa att vi, genom våra produkter, inte bidrar till ockupationen eller att förlänga IsraelPalestinakonflikten”.

Ändå menar The Body Shop alltså att beslutet att fasa ut Dead Sea Salt Scrub inte har något att göra med kraven på bojkott eller Israels ockupation. På Proletärens fråga om The Body Shop tar ställning mot olagliga ockupationer svarar företaget genom Anna Tjäder:

– The Body Shop har ett starkt engagemang i mänskliga rättigheter och jobbar kontinuerligt med att stärka arbetares villkor och att våra leverantörer lever upp till våra etiska riktlinjer. Vi strävar alltid efter att varken människor eller miljö ska påverkas negativt av vår verksamhet. När det gäller regionala politiska frågor så har The Body Shop en policy om att inte ta ställning.

Oavsett skäl till bytet av leverantör är beslutet att inte längre köpa in saltkristaller från den israeliska leverantören välkommet. Anna Tjäder anger också att The Body Shop för närvarande inte köper in några andra ingredienser från Israel till sina produkter.

Det företag som stoltserar med ”etiska riktlinjer” och att människor inte ska påverkas negativt av företagets verksamhet bör se med oro på ockupationen av Palestina och stödja varje konsumentinitiativ som sätter press på Israel.