Hoppa till huvudinnehåll
Av
patrik.paulov@proletaren.se

Fem månader i rebellernas fångenskap

Pierre Piccinin och Domenico Quirico släpptes på söndagen fria efter fem månader som fångar hos syriska rebeller. ”Assad låg inte bakom gasattacken”, säger Piccinin.


Pierre Piccinin, belgisk historiker och statsvetare, har varit i Syrien många gånger under konflikten. Våren 2011 avslöjade han oppositionens överdrifter om deltagarantalet i demonstrationer mot regeringen, och han bevittnade angrepp från oppositionella under en tid när allt tal om väpnat uppror förnekades.

När Pierre Piccinin i maj 2012 reste omkring i det allt mer krigshärjade landet greps han av en av Syriens många säkerhetstjänster. Piccinin misstänktes vara fransk spion och misshandlades brutalt under veckan i fängelse. Efter detta blev han en hängiven anhängare av den väststödda Fria syriska armén.

När han för åttonde gången återvände till Syrien i april 2013 reste han under beskydd av sina vänner i FSA. För belgiska radiostationen RTL berättar han att gruppen tog sig in i staden al-Qusayr nära gränsen mot Libanon.

På kvällen 8 april greps Pierre Piccinin och hans medresenär, italienska krigsreportern Domenico Quirico, av en islamistisk grupp. Det var, enligt Piccinin, Fria syriska armén som hade förrått dem och lämnat dem i händerna på ”banditer”. Under fem månader hölls de fångna på olika platser och av olika grupper, vissa väldigt fientliga till väst och till kristna. De utsattes för förnedrande behandling, övergrepp och skenavrättningar.

Frisläppandet skedde efter att Italiens regering förhandlat med rebellerna om ett frisläppande innan USA:s bombangrepp inleds.

Apropå krigsplanerna mot Syrien gör Piccinin och Quirico ett avslöjande uttalande. De överhörde nämligen en konversation där en kommendant i Fria syriska armén var en av samtalsparterna.

”Det är min moraliska plikt att berätta. Det är inte regeringen Bashar al-Assad som använt saringas eller annan gas under striderna i Damaskus förorter. Vi vet detta efter att ha hört en konversation som överraskade oss. Även om det smärtar mig att säga det, för jag stöder starkt Fria syriska armén och deras rättfärdiga kamp för demokrati”, berättar Piccinin.

Domenico Quirico berättar för den italienska tidningen La Stampa att rebellerna sade att de ville provocera fram ett västligt militärt ingripande. Han poängterar dock att han inte kan veta om samtalet baserades på fakta eller ej.

”Jag är extremt överraskad att USA kan tänka sig att intervenera då det är väl känt att den syriska revolutionen har förvandlats till internationell jihadism – det vill säga al-Qaida”, säger Quirico.