Hoppa till huvudinnehåll
Av
patrik.paulov@proletaren.se

Försöker sig Saudiarabien på en statskupp i grannlandet Qatar?

Spänningarna på arabiska halvön har ökat dramatiskt den senaste veckan. Saudiarabien anklagar Qatar för att stödja terrorism, vilket lett till att saudierna brutit de diplomatiska förbindelserna och försatt grannlandet i ekonomisk blockad.

Egypten har gjort samma sak liksom de två Gulfstaterna, Förenade arabemiraten och Bahrain, och Maldiverna. Israel har också uttalat stöd för agerandet mot Qatar.

Att Qatar stött terrorism är sant. Det lilla men rika landet har efter att den arabiska våren inleddes 2011 backat upp extrema islamistiska rörelser i bland annat Libyen och Syrien.

Att anklagelsen framförs av Saudiarabien
blir dock absurt. Rika saudier har i ännu högre utsträckning öst pengar och vapen över terrorister i flera länder. Dessutom genomför Saudiarabien sedan två år tillbaka ett terrorkrig mot Jemen.

Motsättningarna handlar om att de båda USA-allierade staterna stödjer olika fundamentalistiska riktningar.

Qatar har främst backat upp grupper med kopplingar till det djupt reaktionära Muslimska brödraskapet, som palestinska Hamas och delar av den väststödda syriska oppositionen.

Brödraskapet är en rörelse som saudierna fruktar. Detsamma gäller Egyptens nuvarande president al-Sisi, som störtade den egyptiska grenen av Muslimska brödraskapet från makten 2013.

Qatar har också haft en försonligare ton mot Iran än Saudiarabiens kungahus, som länge önskat att USA ska börja bomba Teheran. En förklaring till Qatars mjukare hållning är dess geografiska närhet till Iran och att de två länderna delar på ett av världens största gasfält.

Att drevet mot Qatar kommer efter Trumps besök i Saudiarabien är knappast en slump.

Ser vi början på en kupp för att störta Qatars emir Tamim bin Hamad al-Thani?

Eller är syftet att pressa Qatar att rätta in sig i ledet och tydligare underordna sig den regionala stormakten Saudiarabien?
Fakta

Försöker sig Saudiarabien på en statskupp i grannlandet Qatar?

Qatar
  • Qatar består av en halvö i Persiska viken. Dess enda landgräns är mot Saudiarabien.
  • Högste ledaren är emir Tamim bin Hamad al-Thani. Han ärvde makten när hans far avgick 2013.
  • Har stora tillgångar av olja och gas, vilket gjort landet till ett av de rikaste i regionen.
  • Av en befolkning på cirka 2,5 miljoner är hela 1,6 miljoner gästarbetare. Dessa lever under betydligt sämre förhållanden än medborgarna.
  • Sedan 1999 har USA en flygbas i landet, Al Udeid Air Base. Den är central för USA:s militära kontroll över regionen. På basen finns cirka 11.000 USA-soldater och servicepersonal.