Hoppa till huvudinnehåll
Av
patrik.paulov@proletaren.se

Seger för palestinska fångar efter 40 dagars hungerstrejk

Den 27 maj avslutades de palestinska fångarnas hungerstrejk. Då hade det gått 40 dagar sedan 1500 palestinier i ockupations-makten Israels fängelser slutade äta.

Issa Qarage, chef för Palestinska fångarnas kommission, sade på en presskonferens att fångarna hade fått igenom 80 procent av sina krav.

Det handlar bland annat om ökade möjligheter att ringa till familjen och ta emot besök, att barnfångar ska få utbildning, bättre förhållanden för kvinnor och möjlighet till förflyttning till fängelser närmare familjen.

Ahmad Sadaat, generalsekreterare för marxistiska Folkfronten för Palestinas befrielse (PFLP), säger i ett uttalande att aktionen är en kollektiv seger. Sadaat sitter fängslad i Israel sedan 2006 och var en av flera kända palestinier som deltog i hungerstrejken.

I uttalandet framhåller PFLP-ledaren aktionen som viktig inte bara för fångarnas situation utan för det palestinska folket och dess kamp.

Trots att ockupationsmakten med olika förtryckarmetoder försökte knäcka fångarna och få slut på hungerstrejken lyckades de inte.

Sadaat framhåller flera viktiga lärdomar från hungerstrejken.

För det första bekräftades åter att rättigheter är något man måste kämpa sig till, det är inget man kan be om.

För det andra lyckades de olika palestinska organisationerna i fängelserna, trots splittring och motsättningar utanför murarna, förenas mot huvudfienden, ockupationsmakten.

För det tredje visar fångarnas aktion att konfrontationen måste fortsätta med målet att få slut på ockupationen.